Камера на Живо от Центъра на Разлог

Сурвааааа! Честита Нова година! Иде Старчеватааа!

Честита Нова година! Razloginfo.com и Razloginfo.eu ви пожелават да бъдете здрави, щастливи и да се радвате на късмета през 2019-а година!

Нека тя да ни даде повече добри новини и през нея да извършим повече добри дела, отколкото през миналата.

Обичайте, бъдете обичани, усмихвайте се и карайте другите да се усмихват, давайте и получавайте приятелство, любов и щастие.

Поколенията не помнят началото на кукерския карнавал в Разлог, но традицията повелява началото на годината за разложани да започне с шумен празник, наричания и благословии.

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯ – СТАРЧЕВАТА 2018г.

От седемте квартала на града излизат сборни групи от кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани. Кукерите са облечени в кози кожи, а главите са украсена с кози рога, накичени са със със сушени зеленчуци и пъстри текстилни орнаменти.

Звънци с дебел кожен ремък се опасват около кръста. Украсата определя мястото на кукера в йерархията на празничното хоро. В ръцете си кукерите държат украсени бичове от волска опашка и пазят хорото.

Виж галерия от СТАРЧЕВАТА 2017г.

Много може да се разказва за празника и за многобройните ритуали, но незабравим е споменът за участниците и гостите. С оригиналността си карнавалът в Разлог е известен не само в страната, но и в чужбина. Сборни групи от Разлог са участвали в много международни и национални карнавали и са отличавани за автентичност и колоритност.

От 1996 г. град Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове и многократно е бил домакин на гости от Федерацията, начело с нейния президент Ван Дер Кроон.

Основна цел на карнавала е да съхрани народните обичаи и традиции, характерните за разложкия край носии, ритуали. Народният празник иска да покаже и запази българщината за поколенията.

Сурвакането е ритуал, който съществува още отпреди християнството, но продължава да съжителства в синхрон с него, тъй като се е „прикрепил“ към честванията на Васильовден или първия ден от Новата година.

Според традицията, сурвакарите обикалят домовете в първия ден от новата година, за да нарекат добри думи за здраве, берекет и плодородие през следващата година.

Наричането става чрез добре познатата на всички сурвачка, която се използва за „налагане“ на стопаните на къщата в името на здравето и благоденствието.
Какво символизира сурвачката?Сурвачката е изтъкана от символи. Всичко по нея има своето особено значение. Смята се, че сурвачката носи здраве, защото е направена от дрян – дървото, което цъфти още в края на януари. Според поверията то е много здраво, устойчиво и жилаво, което символизира крепкото здраве.

Сурвачката трябва да носи изобилие и плодородие. Затова специалната пръчка трябва да е окичена с множество плодове, семена, зърна, ядки и кравайчета.

Много често в украсата на сурвачката присъства и овчата вълна, която символизира плодородието и множеството на стадата.

В някои краища на България на сурвачката се слагат още чемшир, парички и червени конци, които предпазват от уроки и злини.

Няма точно определен модел за създаване на сурвачката. Тя е различна в различните краища на България. Единственото важно е да няма изкуствени материали по сурвачката, които не носят никакъв ритуален смисъл.

Според строгите обичаи, изпълнявани от векове, сурвачките трябвало да бъдат изгорени след изпълняването на ритуала, както и всички обредни пособия. Днес, разбира се, могат да се приберат на сигурно място и да се използват следващата година.

Традиционно сурвакането е изпълнявано само от момчета или ергени, но днес и на момичетата се пада честта да сурвакат по-възрастните в семейството за здраве и късмет.