Камера на Живо от Центъра на Разлог

С кукерски танци и водосвет стартира тридневният събор „Ирин-Пирин“

Хиляди се събраха на поляните край Разлог за откриването на събора „Ирин-Пирин”.

irinpirin5

Началото на фолклорната проява бе дадено с кукерските танци на местните чауши. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи тържествен водосвет.

Програмата на събора продължи с грандиозен спектакъл на фолклорен ансамбъл „Пирин”, изпълнения на МФГ „Годлево”, Румяна Попова, Димитър Димитров-Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков.

Събитието, което ще продължи три дни, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето” в партньорство с Община Разлог. В рамките на празника ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват много изпълнители и самодейци, както и четвъртото издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”, което ще се състои на централния площад в града.

Ще има още и кулинарни зони с традиционни за региона ястия и фермерски продукти, музейни експозиции, алея на занаятите, състезания с коне – тежковози и много други. Също така на разложките поляни има и чевермета по хайдушки, приготвяни от бай Манол от Смолян, бабите от село Горно Драглище също щедро ще гощават. Най-голямата атракция е изработването на мечки от дърво с моторна резачка, демонстрирани от Васил Говедарски от Овчарци. Над 50 са самобитните майстори, които представят традиционни български занаяти.

Символът на събора „Ирин-Пирин“ е българският трикольор, който се извисява на 40- метров пилон.

Източник DarikNews.bg