Камера на Живо от Центъра на Разлог

С 8-годишно закъснение заработва депото за отпадъци край Разлог

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Регионалната система за управление на отпадъците край село Баня ще заработи официално от днес с 8-годишно закъснение, съобщи БНР. Изборът на терен предизвика през последните години масово недоволство сред жителите на селото, в което с бързи темпове се развива СПА и балнеотуризма. Това беше най-проверяваният проект в ЕС, каза преди време кметът на Разлог Красимир Герчев, като допълни, че заради него срещу общината са водени 25 дела.

Въпреки притесненията от замърсяване на въздуха и водата, проектът премина през всички екологични тестове и изграждането му започна в средата на миналата година.

Регионалното депо в Разлог ще преработва отпадъците на четири общини, като заложените изисквания са 50 процента от боклука да се рециклира. Предвидена е площадка за преработка на биоотпадъци и производство на компост. Стойността на проекта е 13 милиона лева.
Припомняме, че на 30 септември осем екипа огнеборци гасиха Регионалното депо за отпадъци край село Баня. В гасенето на пожара са участвали 6 екипа на РСПБЗН-Разлог, екип на РСПБЗН-Банско и УПБЗН-Якоруда.