Камера на Живо от Центъра на Разлог

Тайгафон – „свръхсигурният“ смартфон на Касперски

За руснаците, които се притесняват, че някой може да подслушва телефонните им разговори, групата от компании Infowatch има решение – новият „Тайгафон“

Телефонът беше представен тази седмица на бизнес форум в Москва лично от Наталия Касперски, председател на технологичната група и един от създателите на едноименната антивирусна програма.

„Тайгафон“ ще струва около 15 000 рубли (около 430 лева) и не впечатлява с други технически параметри, освен със защитите си. Екранът му е 5 инча и се предлага само в зелено, цветът на руската тайга.

Цената му е почти пет пъти по-ниска от тази на iPhone в Русия и а появата му е три години след като и Руската православна църква се обяви за частичен или пълен отказ изобщо от използването на чуждестранни смартфони и в частност – от продукти на компанията Apple. Тогава на пазара се появи силно рекламирания руски смартфон YotaPhone 2.

„Създадохме го за корпоративния пазар,“ казва Касперски, чиято компания Kaspesky Lab все по-често бива обвинявана във връзки с руското разузнаване.

Антивирусният софтуер на Kaspersky Lab през последните месеци е обект на противоречия в САЩ, след като правителството премахна компанията от списъка си с одобрени доставчици след като от американските служби изразиха притеснения за сигурността на софтуера. Дори голямата верига магазини Wallmart спря продажбите на антивирусната.
Въпреки това, няма публично представени доказателства, които да подкрепят обвиненията, че Kaspersky може да е инструмент на Москва, който отваря задна вратичка за руските шпиони към компютрите по света. От компанията също отричат да работят съвместно с която и да е правителствена агенция.

„Тайгафон“ е с 5″ HD екран, батерия с капацитет 1900 mAh, 2 GB RAM памет и 16 GB вътрешна памет. Камерата отзад е 8 MP, а тази отпред – само 4 MP. Операционната система е базирана на Android OS, а освен стандартния 3.5мм изход за слушалки, телефонът има и microUSB порт.

Характерно е, че LED лампичката му свети когато се записва видео и аудио.

През 2015-а година Алексей Нагорни, съсобственик на Taiga Systems, част от Infowatch, обеща, че устройството е изцяло тяхно – и дизайнът, и начинът, по който са вързани компонентите, но телефонът ще се произвежда в Китай. По-късно стана ясно, че това ще става от китайската компания Zopo, която изглежда има и доста активно участие в разработката на устройството. Ако изключим цвета, Тайгафон силно напомня на устройствата от серията Color C на Zopo.

Преди време беше обявено, че за някои защити Infowatch ще си партнира с Symantec, компанията зад конкурентната антивирусна програма Norton. Symantec например трябваше да имплементира технологично решение, което да позволи GPS системите да бъдат изключвани и когато телефонът не работи.

Макар че телефонът вече е представен, все още не е ясно кога ще навлезе на пазара, нито какви точно гаранции дава срещу титулуването си като най-сигурния телефон.

Източник Информационна агенция „КРОСС“