Камера на Живо от Центъра на Разлог

Тежка зависимост! Твърдят за ратификация на Истанбулската конвенция до края на февруари, въпреки казаното

До края на февруари България ще ратифицира Истанбулската конвенция. Такова обещание дала правосъдната министърка Цецка Цачева по време на срещата си с еврокомисаря Вера Юрова, съобщава „Епицентър“.

Юрова отговаря за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Тя бе у нас във връзка с колегиума на еврокомисари и министрите на правосъдие и вътрешен ред на тема: „Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие“.

По време на неформалното обсъждане на Истанбулската конвенция Вера Юрова изразила притеснение, че документът явно създава проблем в България и че вероятно няма да бъде ратифициран скоро.

Министър Цачева реагирала тутакси като заявила, че Конвенцията ще бъде ратифицирана до края на февруари и че комисар Юрова не трябва да има притеснение, тъй като такова било нареждането на премиера.

Това обяснява защо след заседанието на министрите Цецка Цачева заяви: „Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция“, което доведе до объркване в коментарите – искрени ли са ГЕРБ като обявиха, че оттеглят Истанбулската конвенция до края на европредседателството, за да се проведе информиран дебат в обществото.

„Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените“, каза Цачева в петък.
Пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов се отметна от изразената си на 3 януари позиция „против“ Конвенцията и заяви, че ако не я ратифицираме, ще „останем от другата страна на Босфора“.

Натискът върху правителството на Борисов е ужасен, разказват не само от екипа на Цачева. Българските държавници обаче вместо да обяснят на Брюксел каква е истинската ситуация с общественото настроение у нас във връзка с налагането на Конвенцията, обещават, че въпреки недоволството ще я прокарат в парламента.

Към този момент Конвенцията е минала само в две от петте комисиии, където трябва да бъде разгледана. Освен това от Съвета на Европа обявиха, че преводът й на български е неточен и затова се прави нов. Тогава изниква въпросът – доколко легитимен е документът, който е внесен в парламента и който се обсъжда в парламентарните комисии.

В парламента още не са внесени и промените в българските закони, които Конвенцията налага и което е трябвало да стане още през 2016 година, когато министър Захариева я е подписала от името на правителството „Борисов-2“.

Източник epicenter.bg