Камера на Живо от Центъра на Разлог

Тежък локдаун в Белгия! В магазина – след уговорка, на открито – само по 4 човека

Белгия ще затвори училища, магазини за нехранителни стоки и фризьорски салони за четири седмици от събота. Новият локдаун е предвиден заради трета вълна от инфекции на COVID-19. 

 Училищата ще бъдат затворени от понеделник, седмица по-рано от планираното преди Великденските празници, и ще отворят отново на 19 април. Белгийците ще могат да посещават нехранителни магазини само по уговорка.  Въведен е и вечерен час  от 22:00.  Разрешените събирания на открито са ограничени за четирима души. Хората ще могат да пътуват из страната. Фризьорските и козметични салони ще затворят само седмици след като им бъде позволено да отворят отново.  

Година след първото затваряне заради пандемията, министър-председателят Александър Де Кроо обяви на пресконференция, че вариантът на вируса, открит за първи път във Великобритания, е станал доминиращ в страната и е довел до удвояване на пациентите в болниците. Белгия е една от 19-те страни в ЕС с нарастващи инфекции.  

„Взехме решение за краткосрочна карантина. Това е тежко решение, но ако не го направим, последиците ще бъдат по-сериозни“, казва министър-председателят на Белгия.  

Повече от 22 000 души са починали от COVID-19 в Белгия. Държавата поддържа най-високите нива на смъртност на глава от населението в света. Новозаразените са били средно около 2000 дневно в продължение на три месеца, сега са повече от два пъти това ниво. 

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни: