Камера на Живо от Центъра на Разлог

Тереза Мей обяви война на Брюксел

Демокрация в стил ЕС. Това е и една от основните причини през юни миналата година много британци да гласуват за напускане.

„Мей обяви война на Брюксел“, провъзгласява „Гардиън“, „Мей обвинява Брюксел в саботиране на изборите и ескалиране на напрежението“, пише „Файненшъл таймс“, а таблоидът „Дейли мейл“ е категоричен: „Долу ръцете от изборите ни“.

В. „Дейли телеграф“ отбелязва, че събитията от последната седмица са убедили министър-председателката, че лесен Брекзит не се очертава. Маските паднаха, започва разговор без любезности. Тереза Мей е готова да се бори не само с политическите си опоненти в страната, а и с чиновниците от Европейския съюз, пише „Дейли телеграф“.

Министър-председателката е особено възмутена от сумата 100 милиарда евро, които ЕС възнамерява да поиска от Великобритания за излизането й от съюза. С всеки изминал ден цената на напускането се увеличава. Първо се говореше за 50 млрд. евро, след това – за 60, а сега тя набъбна до 100 млрд. евро. Това е просто смешно, негодува ежедневникът.

Въпреки твърденията на Евросъюза, че посочената сума представлява законните задължения на Великобритания, е очевидно, че ЕС иска да покаже на останалите страни членки какви ще са последиците за тях, ако подобно на Обединеното кралство поискат да напуснат съюза. Ето това е демокрация в стил ЕС. Това е и една от основните причини през юни миналата година много британци да гласуват за напускане, подчертава „Дейли телеграф“.

Следващите пет години обещават да бъдат най-важните в съвременната британска история. Ако нашите така наречени съюзници в ЕС смятат да ни принудят да страдаме, тогава трябва сами да се погрижим за интересите си като независима държава, заключава вестникът.
Кому е нужна Русия, ако имаме Европа, която е готова да се меси в британската демокрация, пита иронично в. „Таймс“.

Отношенията на Великобритания с ЕС достигнаха нова най-ниска точка, след като Тереза Мей предприе злъчна атака срещу европейските политиците, обвинявайки ги че се месят в общите избори и се опитват да провалят Брекзита, пише в. „Индипендънт“. Критиците на Мей я обвиниха, че действа като Доналд Тръмп, влизайки в показни сблъсъци с чуждестранни лидери, допълва той.

Източник E79 News