Камера на Живо от Центъра на Разлог

Теснолинейката Септември-Добринище чества двоен празник на 4-ти септември

Двоен празник отбелязва на 4-ти септември известната родопска теснолинейка.100-годишен юбилей от раждането на идеята за построяване й и 90 години от заминаването на първия влак по нея чества теснолинейката Септември-Добринище. Името на Facebook събитието е „Теснолинейката: 100 години идея, 90 години факт“

100godinitesnolineika

В пътуваща сцена, на която да се изявяват местни фолклорни и творчески състави от селищата по пътя на теснолинейката, ще се превърне дековилката Септември-Добринище за един ден. Това ще стане тази неделя, когато ентусиасти планират празнично пътуване с влака, като поводът е 90-годишнината от заминаването на първия влак от тогавашната гара Саранбей до родопското село Лъджене и един век от раждането на идеята за строежа на линията, обясни Кристиан Ваклинов, един от организаторите на проявите.

На 2-ри август се навършиха 90 години от потеглянето на първия влак, но двойният юбилей ще бъде отбелязан на 4-ти септември. „Идеята ни е като поканим за участие в пътуващата сцена местни самодейци от региона, да ги направим съпричастни към запазването на теснолинейката и превръщането й в атракция за пътуващите по това направление“, каза още Кристиан, който е студент-третокурсник.

tesnolin4

Той разказва, че през годините гара „Саранбей” приема името на новия град – „Септември”, спирка „Баните” става „Марко Николов”, гара „Дорково” е прекръстена на „Цепина”, спирка „Бакърджийски хан” е променена на „Милеви скали”, а после закрита, такава е съдбата и на спирка „Дренов дол”, гара Чуката става „Костандово”, „Лъджене-Каменица” – „Велинград”, а времепътуването от 3 ч. и 22 минути пада на 1 ч. и 29 мин. За близо век теснопътната жп линия става неизменна част от живота на хората в Чепинско и не само. Индустрията на градовете по линията се изгражда благодарение на Малката железница. Тя е и тази, която отнася културата, напредъка, модата, лукса и всичко, всичко необходимо за това хората от планината да се чувстват равноправни и напреднали граждани на страната.

tesnolin2

От държания железопътен превозвач обещават да направят всичко възможно, за да има място за всички желаещи. За съжаление техническият и физическият максимум е 10 вагона, които имат общо 300 места. За удобство на пътниците теснолинейката има удобна връзка с влакове от по-големите градове. От София такъв тръгва в 06:30 сутринта, в 06:55 е от Пловдив, а в 07:40 от Пазарджик. Препоръчително е пътниците, които ще тръгват от София, Пловдив или Пазарджик да си вземат билети до Добринище, за да не се налага на гара Септември тепърва да се редят на опашка, а направо да се качат във влак „Юндола“.

Източник 1den.bg