Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Топенето на китки“, в Бачево, на живо по Нова телевизия

В празничния Гергьовден, в предаването „На кафе“, по НОВА ТВ, от 9:30ч., имате възможност да гледате на живо как се топят моминските китки за Гергьовден в с. Бачево и как протича празника.

bachevotopenenakitki

Автентичният ритуал по топене на китки все още се пази в село Бачево. Ежегодно в разложкото село на Гергьовден се пресъздава традицията „Топене на китки“.
Празникът е важен и почитан, тъй като заедно със Свети Тодор, над Бачево бди и Свети Георги. И двамата носят със себе си промяната към по-добрите летни дни. Празникът започва ден преди Гергьовден – 5 май, със специален ритуал – топене на моминските китки.

Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет: синджирче, пръстен, гривна, обица, мънисто . Това са белези за разпознаване чия е китката, поради което топенето на китките се нарича още топене на белези.

Донасят се два кюпа, в които наливат вода. Препасват двата кюпа с един ален пояс. Препасаните кюпове символизират бъдещите брачни двойки. След като се натопят китките престояват цяла нощ под трендафил.

Рано сутринта на 6 май се раздават на момите с пожелания и много наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината.