Камера на Живо от Центъра на Разлог

Тошко Йорданов: Депутатите имат време да въведат мажоритарната система (вижте мажоритарните избирателни райони)

Представители на Инициативния комитет за Референдума внесе в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Ще има девет района в чужбина-3 от тях в Турция. Тошко Йорданов представи картата на България с 231 района в страната и деветте извън граница. Ще се разделят градове на различни избирателни райони и по улици, признаха сценаристите.

София и София окръг ще излъчат 49 депутати. Йорданов обясни, че районирането е направено от експертите на Математическия факултет на СУ.

Според Тошко Йорданов, депутатите от 43-тото Народно събрание могат да намерят време за приеманията за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Това е допълнение към внесения на 21 ноември от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура.Законопроектът бе внесен за разглеждане в НС на 13 декември от депутата Георги Кадиев.

Един депутат ще излъчат сънародниците ни от Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Един депутат ще излъчат Германия, Австрия, скандинавските страни. Представител ще имат Испания, Португалия, Северна Африка. Депутат ще пратят в НС и сънародниците ни от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия Изток. Депутат ще идва от сънародниците ни от Великобритания и Ирландия. Представител ще имат българите в тихоокеанския регион.

По отношение на това кой носи политическа отговорност, ако впоследствие се окаже, че въвеждането на мажоритарен вот е грешка, той заяви, че това е суверенът, българският народ. „За първи път имаме Избирателен кодекс, който не е представен от политическа партия. Това не е избирателен кодекс или закон, написан от БСП, ГЕРБ или ДПС или който да е там на власт. Това е закон, предложен практически от гражданите, оформен от човека, от институцията, която трябва да защитава интересите на гражданите“, обясни той. По отношение на това, ако политическите партии прекроят така закона, че да се стигне до мажоритарна система, но не по начина, по който са я предложили те, Йорданов уточни, че пред Народното събрание сега са 7-8 човека, но другият път ще бъдат 2,5 млн. души. Той отбеляза, че представители от „Шоуто на Слави“ участват в референдума, но няма да участват в предстоящи избори. „Няма да участваме в предстоящи избори, ние сме телевизионно предаване. При нас не е военна организация, ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесат, спокойно може да го направи. Партия няма да има“, добави Тошко Йорданов.

Социологът Мира Радева от своя страна се включи в разговора с въпроса към журналистите за това кой е носил досега политическата отговорност за всичко, което се е случвало през последните 27 години.

„Това е народът, а не политиците“, поясни тя.

„Дори и в момента с 6,5 млрд. е утежнен бюджета, благодарение на грешни стъпки на политиците. Всеки от нас ще трябва да извади тези пари от джоба си. Има ли тук някой, който да е доволен от политическата система?“, попита още тя.

Избирателният закон за мажоритарна система вече е написан, а сега дават на готово и районирането, посочи активистът от комитета по референдума. Тодоров припомни, че депутатите промениха избирателния закон два дни преди последните избори, и допълни, че тогава са показали, че могат да работят и денонощно, ако искат.
Работата на депутатите е да работят за българските граждани, подчерта още Йорданов.

Източник fakti.bg