Камера на Живо от Центъра на Разлог

Трето място за актьорите от Разложката гимназия в Националния конкурс „За хляба наш …“

Заслужено трето място бе присъдено за малките актьори от „Театрално-музикално студио „Детство мое, реално и вълшебно!“ с ръководител Росица Тумбева  за участие в Националния конкурс „За хляба наш …“ в Благоевград в категория обреди и обичаи.

Участниците от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ представиха обичая „Престъпулка“. Освен актьорско майсторство учениците показаха своите танцувални възможности облечени в характерни за нашия край народни носии. Кристина Кацарова доказа за пореден път своя музикален талант.  При подготовката и представянето на този обичай участие освен учениците от групата взеха и родителите им. Всички се включиха при събиране на информация за обичая. Така се съхраняват и предават традициите за следващите поколения. Подкрепа получиха и от Народно читалище Разлог, които предоставиха част от народните носии и от реквизита. Със същия обичай децата участваха в информационния ден за представяне на добри практики по проект „Твоят час” в Благоевград и в празничната програма на патронния празник на училището.
„Целта на групата по театрално майсторство през целия период на проекта „Твоят час“ е развитие и изява на талантливи и даровити деца в областта на актьорското майсторство и музикалното сценично изкуство. Тази дейност дава възможност за работа в екип, себепознаване и развитие на по-голяма комуникативност на децата и младежите.”, сподели ръководителят на групата Росица Тумбева.

Доказателство за таланта на децата са техните други изяви: драматизацията на „Глезеното Миме“ показана пред децата от детските градини, а също изиграна и в празничната програмата на патронния празник на гимназията; „Коледни вълшебства“ – музикално представление; коледни приказки и игри в детската градина и други мероприятия.

Участието в такива изяви ще допринесе за популяризиране на добрите практики, както и желание за участие в нови такива.