Камера на Живо от Центъра на Разлог

Тъкане на „разбой” и пресукване демонстрираха в Банско

С тъкане на „разбой” продължиха демонстрациите от Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско.

В музей „Велянова къща”, Мария Кушлева – владееща умението на тъкане до съвършенство, разкри различни техники, които се използват в тъкачеството и демонстрира как нашите баби и прабаби са изработвали пъстри и красиви черги и килими, които и днес могат да бъдат видяни в някои стари бански къщи. По-смелите гости на музея, дошли специално за петъчната демонстрация, не пропуснаха да седнат на „разбоя” и да почувстват магията на тъкането.

Поредната изложба бе открита в Посетителски информационен център – Банско. Сашка Рупчина от Банско показа своите енергийни картини, подредени в изложбата „Пътят на сърцето”. Местната художничка представи и авторската си стихосбирка „Космическа любов”. Песните на женска фолклорна група „Глазненски напеви” допринесоха за автентичната атмосфера на съботната демонстрация – пресукване, която се превърна в атракция за гостите на планинския курорт.
През летния сезон, всеки петък и събота в Посетителски информационен център – Банско продължават демонстрациите на бански занаяти, съпътствани от изложби на местни автори и занаятчии.

До 3 септември, жителите и гостите на Банско могат да се запишат на урок по народни танци, пеене, тамбура, гайда и да се включат в еднодневни турове до археологически комплекс „Св. Никола” и късноантична крепост „Ситан Кале”.