Камера на Живо от Центъра на Разлог

Тържествено отбелязват 140 г. от Кресненско-Разложкото въстание

Богата програма е подготвила община Кресна на  5 октомври. Жителите на общината ще честват подобаващо 140 години от избухвнето на Кресненско-Разложкото въстание и 40 години от обявяването на Гара Пирин /старото име на Кресна/ за град.

Празнична света литургия, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим, ще започне в 07:30 часа и ще продължи до 11:00 часа в Храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски”.

След това домакини и гости на празника ще посетят село Стара Кресна, където е обявено Кресненско-Разложкото въстание.

Там официалните лица и гражданите ще поднесат венци и цветя и ще открият нова паметна плоча.

Тържествена сесия на местния парламент ще се проведе от 15:30 до 17:30 часа, тя също е посветена на годишнината от избухването на Креснеско-Разложкото въстание, информира кмета.бг.Заупокойна молитва за загиналите в Креснеско-Разложката епопея от 1878 г. за свободата, вярата и Отечеството в костницата на цъквата „Св. Иван Рилски” ще бъде отслужена в 1830 часа.

Тържествено отбелязване на 140-годишнината от избухването на Кресненско-Разложкото въстание в центъра на град Кресна е предвидено за 19,00 часа. Ще има факелно шествие, приветствие от кмета на общината – Николай Георгиев, и от официалните гости. Деца ще изнесат рецитал, празнична заря ще озари небето над Кресна.

Жители и гости на града ще се веселят няколко часа с песните на Славея на Пирин – Николина Чакърдъкова.