Камера на Живо от Центъра на Разлог

Търсят берачи на ягоди за Испания и малини за Португалия, обявиха от БТ – Разлог

Бюрото по труда в Разлог обяви, че се набират сезонни селскостопански работници за работа в чужбина. В различни стопанства в Палос де ла Фронтера, в испанската провинция Уелва, ще се берат ягоди. Наетите ще имат сезонен трудов договор и съгласно приетото законодателство в бранша ще се трудят по 6 часа и половина на ден. Осигурява им се безплатно жилище, а надницата ще е 40 евро. От нея обаче се приспадат средства за здравни и социални осигуровки. Според сезона ще се работи през месеците февруари и март. Крайният срок за подаване на документи е 13 януари 2017 г. до обяд.

Португалската фермерска организация „Мадре Фрута“ /Madre Fruta/ също набира сезонни селскостопански работници за бране на меки плодове, предимно малини. Българските работници ще бъдат разпределени в пет ферми. Изискванията към тях са да са на възраст между 18 и 50 години, да са физически издръжливи, да са с чисто съдебно минало, да са завършили поне 8 клас и да имат опит в брането на меки плодове. Владеенето на английски, португалски или испански език е предимство, но не е задължително условие. Срок на заетостта е за период от 2-3 месеца. Основно месечно заплащане при 40-часова работна седмица, 5 работни дни, е 530 евро. Но има и бонуси. При отработени допълнителни часове месечното възнаграждение може да стигне от 718.33 до 1068.33 евро бруто.

Осигурено е настаняване, заплащат се само режийните разходи в размер на 1 евро на ден от работниците. Мъже и жени се настаняват в отделни спални помещения. Осигурено от работодателя авансово заплащане на пътуването до Португалия – цената на билета се удържа при първото изплащане на заплата. Крайният срок за кандидатстване е 6 януари 2017 г.

Източник standartnews.com