Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Тянгун-1“ навлезе в атмосферата и изгоря над южната част на Тихия океан

Китайската космическа станция „Тянгун-1“ навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайските космически власти.

Модулът навлезе в атмосферата днес в 8:15 ч. пекинско време (3:15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай.

Не е ясно каква част от отломките са паднали на Земята и къде точно. Според някои информации това е в океана около Таити.

В оперативния щаб във Варна цяла нощ следиха процеса. „След 3 ч. станцията започна да губи височина. Ние нямахме възможността и техническите средства да видим самия момент на разпад, но около 3:30 ч. беше прекъснато подаването на данни на станцията, което показваше, че тя вече е прекратила своето съществуване. По-късно специализираните агенции уточниха, че това е станало около 3:15 ч. българско време“, заяви за bTV aдмирал Боян Медникаров, началник на Военноморското училище.
По-рано китайските власти казаха, че е малко вероятно големи отломки да достигнат земята.

Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората.

Източник Информационна агенция „КРОСС“