Камера на Живо от Центъра на Разлог

Увеличението на цената на газа ще доведе до фалити на български производители

Увеличението на цената на газа създава предпоставки за фалити на български производители. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя прогнозира, че това ще направи бизнес средата нестабилна и ще бъде удар върху цялата икономика.

„Най-голямата търговска верига в България, присъстваща почти във всяко населено място, прави невъзможна корекцията на доставната цена на хляба, защото договорите, които е наложила да се подпишат, имат абсолютно антиконкурентен характер. В същото време тя вече покачи продажната цена на хляба към своите клиенти. В момента хлябът вече се продава с няколко стотинки по-скъпо, но хлебопроизводителите не са коригирали своите доставни цени. Това противоречи на Закона за конкуренцията, защото в момента вече хлябът се доставя под себестойност. Доставчикът нарушава конкурентното право и започва да фалира“, обясни тя. Мариана Кукушева добави, че дори големите политически сили у нас са изненадани от лобисткото решение на КЕВР. Според нея методиката на работа на Комисията не е ефективна, тъй като пречи на развитието на пазарното общество и конкурентната търговия.
„Очакват се още повишения – на цената на тока, на цената на горивата. За да се развива конкурента икономика и производство, трябва да има диференцирана ДДС – ставка на цените, за да не се повишава цената на храните към потребителя“, каза още Кукушева.

Източник BNews.bg