Камера на Живо от Центъра на Разлог

Уволнението на директора на РПГ „Никола Стойчев“ предизвика протестна декларация на червените в Пиринско

БСП в Пиринско изрази категоричното си неодобрение към работата на Регионалното управление на образованието в Благоевград. Днес социалистите разпространиха протестна декларация, с която обвиниха ГЕРБ в политическо кадруване във всички държавни институции и най-вече в училищата и детските градини.

Според областния лидер на БСП – Валери Сарандев, последният такъв пример е от Професионалната гимназия „Никола Стойчев“ в Разлог, където преди дни уволнена досегашната директора Галина Адамова, а на нейно място е назначена педагожка, която пък била активист на ГЕРБ.

„Уволняват се директори и доказани професионалисти в почти всички училища в региона, а на тяхно място се назначават кадри от централите на управляващите“, заяви областният лидер Валери Сарандев. Според него прави впечатление огромният брой временно назначени директори на учебни заведения. Справка на МОН показва, че в областта в момента 17 души временно изпълняват длъжността директор в училищата в Благоевградска област, което е прецедент в страната.

„Директората на гимназията в Разлог е назначена с конкурс през ноември 2013 година. През последните две години е подложена на 25 проверки от МОН и Регионалното управление на образованието в Благоевград. Като опитен и доказан професионалист тя е привлякла в гимназията над 200 000 лева за ремонтни дейности и оборудване по различни проекти. Има завидна педагогическа биография, но в крайна сметка бе отстранена по политически причини“, подчерта Сарандев.
Самата Адамова призна, че е била член на БСП, но откакто е поела ръководството на гимназията в Разлог, е замразила партийната си дейност.

„Практиката да се толерират и назначават активисти на ГЕРБ с опеката на Ивайло Златанов съществуват от доста година, но до момента управляващите са слепи и глухи за този проблем“, увериха социалистите. Според тях е недопустимо в 21 век директори и учители да се назначават само въз основа на политическа принадлежност.

Бившият директор на гимназията в Разлог Галина Адамова се оплака от необяснимо и неправомерно уволнение. „На когото и да съм споделила – колеги директори относно проведените проверки, реакцията на всички е била „Няма ли РУО по- важни задачи от това да ти правят проверки?”. Бях подложена на 25 проверки, включително съм имала по две проверки на ден с последователни заповеди, написани от г-н Ивайло Златанов. Вероятно съм имала пропуски, едва ли някой ще застане и ще каже : Аз съм безгрешен”, заяви бившият директор на гимназията в Разлог Галина Адамова, съобщава AGENCIA.BG.
Тя  обясни, че предпоследната голяма проверка, която е  направена, е била по сигнал. Нейната  информация е, че сигналът е дошъл от разложката структура на ГЕРБ и подкрепена от общинското ръководство. Проверката била петдневна и направена от представители на Министерството на образованието. Адамова сподели също така, че само няколко дни след това последвала и  нова проверка.
„Следствие на всички тези проверки, това до колко аз съм виновна или не, ще го прецени съдът. На 28 ноември ми беше връчена заповедта за уволнението. Вероятно имам пропуски, но наред с това твърдя обаче, че съм привлякла множество финанси за училището, твърдя, че съм изградила стройна документация в това училище, която липсваше или не беше добре разработена от предшественичката ми  Васка Пенева- временно изпълняваща длъжността директор, която не успя да спечели два конкурса, но в момента отново е директор на гимназията в Разлог”,  категорична е Адамова. Всъщност оказва се, че Васка Пенева е съкратена от Адамова учителка, едната е от ГЕРБ, другата е била член на БСП.
Въпросът стигна и до Народното събрание, след като депутатите Богдан Боцев и Николай Бошкилов запитаха конкретно министъра на образованието – каква е целта на тези проверки и не е ли по-важно усилията на РУО да бъдат съсредоточени в решаване на един друг проблем – временно изпълняващите длъжността директор на училища в областта, които са над 15. В своя отговор министър Красимир Вълчев подчерта, че проверките в ПГ „Никола Стойчев“ Разлог са  постъпили по повод сигнали  и жалби, като част от тези проверки са били по предложение на самия директор.
„Проверката е извършена от екип от министерството и експерти от Регионално управление на образованието. Констативният протокол е над 50 страници. Само току –така,  за щяло  и нещяло, няма как да се изпишат 50 страници.  Галина Адамова  вее един байрак наляво и надясно, че 12 проверки са извършени през последната година. Да, те са извършени, защото експертите са видели, че има някакъв проблем и нередности, затова са извършени“, категоричен е шефът на Регионално управление на образованието Ивайло Златанов.
Не отговаря на истината това, че се назначават политически коректни директори и учители на управляващата партия, БСП търсят под вола теле, заяви за Агенция БГ шефът на Регионално управление на образованието Ивайло Златанов по повод твърденията на червените. Той е категоричен, че назначенията, които са направени, нямат политическа принадлежност. Даде пример с назначените директори през миналата година. От 10 назначени директори един е член на ГЕРБ. Драгоев от Благоевградска професионална гимназия, Светлин Абаджиев от СУИЧЕ, Каращранов от ПМГ, Кърналово, Людмила Дерменджиева от Първо ОУ категорично не са членове на ГЕРБ, в Сатовча единствено директорът е член на ГЕРБ.

Източник DarikNews.bg