Камера на Живо от Центъра на Разлог

Удар на криминалистите! Спипаха ало измамници, използвали дете за муле

Криминалисти от ОДМВР-Шумен под ръководството на Районната прокуратура установиха и задържаха трима мъже, съпричастни към телефонни измами. Работата по разкриването на извършителите започнала след множество сигнали за опити и за извършени измами в началото на септември на територията на град Шумен.

Криминалисти от областната дирекция и колегите им от РУ – Шумен влезли в дирите на 33-годишен местен жител и други двама, които вземали хвърлени пари и ценности. Обикновено това ставало след въвличане в телефонна измама, като парите били хвърляни през прозорци и тераси или оставени на определени места в града. Схемата проработила и при 86-годишна шуменка. Около 12:15 часа на 27 септември неизвестен я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон.

Използвал различни методи – заплахи, че ще й се случат лоши неща, ако не предостави искана парична сума, че се провежда полицейска акция за задържане на измамници. Успели да я убедят да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности, и да ги хвърли през терасата от шестия етаж на жилищен блок. С идеята, че помага на полицията, жената сложила в торбичка сумата от 5000 лева, три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила.

След получения сигнал полицейски служители предприели незабавни действия за задържане на извършителите. Около 18:15 часа на 27 септември на главния път Русе – Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишен шуменец. При обиска, у него са намерени и иззети над 4000 лв. и златни накити, румънски парични средства, винетни стикери за Румъния.

В жилище, обитавано от него са намерени още 1000 лв и златна паричка. Пред криминалистите обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен. 200 лева предоставил на друг участник, като „заплатата“ му оставил в тайник в покрайнините на града. Той разказал, че личната карта и портмонето на жертвата изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището, което обитава.

След претърсване портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта са намерени. Изяснено било, че 33-годишният участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на септември. При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал още един шуменец – 30-годишен. За периода от 15 до 27 септември той взел пари и ценности от реализирани 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало през различни тайници в покрайнините на Шумен. При други четири измами, реализирани през септември 33-годишният действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му – негов връстник, също от областния град.

Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал първият. Оставял ги на различни места – указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и в Румъния. За срок до 24 часа са задържани и тримата. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под ръководството на прокурор от РП – Шумен. Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 209 от НК.

При разплитането на измами, осъществени през месеците юни и юли на територията на Шумен, била изяснена съпричастността на таксиметровия шофьор към извършени над 10 престъпления. Установено е, че е имал същата роля като е вземал пари и ценности от тайници и ги е пренасял с различни автомобили до определени места в област Русе и в Румъния. Той имал важна роля – осъществявал контрол при вземане на парите и ценностите.

Регистрирани за периода юни – септември са 23 телефонни измами. Щетите от тях са на стойност над 150 000 лева. Отнети са 104 000 лева, 720 британски лири, 4000 щатски долари, над 570 г златни накити и малко сребърни. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева, над 10 грама златни накити. Разкрити са 20 от регистрираните през периода измами, като по останалите има насоки за установяване на евентуалния извършител. От началото на годината до момента на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28, по останалите случаи се работи активно.

Източник trafficnews.bg