Камера на Живо от Центъра на Разлог

Удължават с 6 месеца срока на личните карти

Срокът на личните документи ще бъде удължен с половин година служебно, за да се избегнат струпвания на паспортните гишета.

До края на май пък се удължава срокът за издаване на документи на автомобилните газови уредби.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в края на съботното извънредно заседание на правителството.

Удължаването ще стане с промени в закона, които ще се приемат спешно, дори за изтичащи днес лични карти, разясни по-късно вътрешният министър Младен Маринов.

Целта на заповедта и извънредните мерки са да не позволяваме струпването на хора, това е единствената доказано работеща мярка, за пореден път обясни министър-председателят.

Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. Хората няма да се налага да отиват да се излагат на допълнителен риск, решенията на ТЕЛК се удължават до края на месец май, изброи още правителствените решения Борисов.

Премиерът препоръча на кметовете да бъдат внимателни при затваряне на открити пазари дали хората има откъде да пазаруват.

От 17 часа днес на тел 112 поемат обажданията за обхвата на заповедта на Министерството на здравеопазването. Четирима от МЗ ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос да му се отговаря бързо и надлежно кое може да работи и кое не, заяви още той.„Някои от магазините за строителни материали и техника са отворени. Ако намерят такъв магазин със струпване на хора, ще бъде затварян веднага“, предупреди Борисов.

„Ресторантите, ако работи кухнята ще работи за доставки по домовете. Веригите са бързо хранене само при купуване за вкъщи. Няма проблем хората да се разхождат на въздух“, допълни той.

Надяваме се двете седмици срок да дадат резултат и да почнем да отпускаме по-широко движението, заяви Борисов.

Правителството обмисля дали заповедта на здравния министър с ограниченията за движение на хора да не стане специален закон за борба с коронавируса, добави премиерът.

Здравните инспекции, заедно с МВР да уеднаквят критериите по които действат кметовете, препоръча още премиерът.

Търговската дейност се извършва навсякъде освен в увеселителни и игрални зали, ресторанти, барове, кафенета, сладкарници, моловете, но там остават за функционират банкови и зстрахователни гишета, аптеки, хранителни вериги и офиси

Където работата в магазините продължава или пък където има ограничения като ресторантите, могат да извършват дейност при строго спазване на санитарните условия. Това се отнася и за посетителите.

Трябва да се следи да няма струпване на хора в магазините, за да не се получи предаване на вируса, разясни заповедта си здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след срещата при Борисов.

Не затваряме хотелите, само въвеждаме ред да не се струпват хора в ресторанта. Собственикът може да организира кетъринг по стаите, добави Ананиев. Магазинчетата в курортите също не се затварят.

Дейността на зъболекарите не е преустановена, но има отлив на пациенти, добави Ананиев.

Санитарните мерки са подържане на чистота, проветряване, дезинфекция, изброи здравният министър.

По отношение на циганските квартали важат абсолютно всички изисквания за търговия, разясни той.

Здравни инспектори и МВР наблюдават кварталите и ще вземат мерки при струпване на хора.

В тези квартали ще наложим малко по-интензивен контрол, гарантира вътрешният министър Младен Маринов.

Ситуацията може да предизвика вълна от телефонни измами и хората не трябва да вярват на никого освен на МВР.

Когато е нужна информация, звънете на 112, призова Маринов.

Източник: E79 News

Последвайте ни: