Камера на Живо от Центъра на Разлог

Уличиха мъж и жена в схема за източване на милиони долари и евро

В резултат на професионално воденото разследване по образувано досъдебно производство и проведената в четвъртък операция са задържани двама от основните играчи в престъпната схема – 42-годишен мъж и жена на 62 години.

Благодарение именно на бързата намеса на служителите на сектор БОП-Пловдив са блокирани 1,750 млн. щатски долара и 1,400 млн. евро преди те да бъдат изтеглени или пренасочени. В хода на операцията антимафиотите са претърсили общо седем обекта, намерени и иззети са множество флашки, ел. подписи, банкови карти, документи за всяко едно от поставените лица.

Според събраната информация по досъдебното производство, в рамките на три седмици се е очаквало да постъпят около 40 млн. евро, които чрез дружества на подставени лица да бъдат изтеглени или пренасочени към други държави. Групата е действала по добре отработена схема –набирала подставените лица с нисък социален статус, регистрирала на тяхно име търговски дружества / общо 15/, откривала им банкови сметки в съответните финансови институции и чрез електронен подпис постъпващите там средства бивали пренасочвани в чужбина. Според първоначалните данни за две години са били изтеглени или пренасочени чрез компютърни измами общо 1,2 млн. щатски долара и 200 000 евро на различни пострадали дружества по света към сметки на подставени лица в чужбина.С прокурорско постановление на двамата задържани – вече осъждани, са повдигнати обвинения пране на пари чрез компютърни измами и мярката им за задържане е удължена до 72 часа. За международно издирване са обявени и двама чужди граждани – ливанец и датчанин от арабски произход

Подробности по воденото разследване съобщиха гл. инспектор Димитър Александров, началник на сектор БОП Пловдив, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и Петър Петров – наблюдаващ прокурор.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни: