Камера на Живо от Центъра на Разлог

Умирачка има, отърване от данъците не

pariОбсъждат дали наследниците на покойниците да бъдат задължени да плащат данъците на починалите си близки. Предложението е на Министерството на финансите, информира Дарик.

Според експертите това може да представлява трудност за повечето хора, които не знаят какви са били доходите на роднините им. Така може да се окаже че родствениците декларират непълни и неверни данни. А ако наследниците не са подали декларацията от името на починалия в срок, приходната агенция ще ги глобява със сума до 500 лева.

Досега със смъртта на данъчно задължено лице се прекратяваше и изискването за подаване на данъчна декларация. С предложението обаче наследниците ще трябва да го направят от името на покойника. А това може да представлява трудност за родствениците, обясни финансистът Христина Вучева.

„Наследниците няма как да знаят. Ще дам пример с адвокатите например – тяхната документация е много специфична, те документират доходите си с едни служебни бележки. Освен тях, няма кой да знае точно какви са приходите им. Вторият случай е със самонаетите. Да не говорим за едноличните търговци или доходите от наем“, обясни Вучева.

Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов няма конституционно основание за такава промяна.

„Данъчните задължения са персонални и касаят дадения човек. Не могат да се прехвърлят персонални задължения от един човек на друг, още повече, ако човекът е починал, независимо какъв ти се пада той по роднинска линия“.

Предложенията ще бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Източник Днес+