Камера на Живо от Центъра на Разлог

Уникален Тодоровден в Бачево

На Тодоровден своя празник отбелязва едно от най-китните села в община Разлог-Бачево.

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар и се празнува винаги в съботата след Сирни Заговезни.

Този празник е известен още като Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, Тудурица. Вички обичаи на този ден се правят за здравето на конете и на хората. Свети Тодор е покровител на конете и зад гърба си носи лятото, а назад остават трудните, студени дни.

Празникът в Бачево започна с тържествена литургия в църквата „Свети Димитър“.

Традиционно на Тодоровден се организират кушии, в които участват ергени, млади мъже, през последните години и много млади жени, а спечелилият кон бива окичван с венци.
Интересна част от празника е ритуала по захранване на конете. Свекърви и снахи се подреждат в редица, като снахите са обърнати към изгрева на слънцето и се кланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес.

Ритуалът с изпълняване на песните „Ситен даж зароси, ой Тудо“ и „Тодоре ле, либе ле“. Едновременно с това ездачите се закичват със здравец, а конете се захранват със сол, захар, чесън, царевица и хляб.