Камера на Живо от Центъра на Разлог

Уникална изложба на Кюстендилския музей гостува в Разлог

“Пременѝх се, натъкмѝх се, огледа̀х се, ареса̀х се!” е етнографска изложба на Регионалния исторически музей “Академик Йордан Иванов” от Кюстендил. Гост-изложбата е по повод 60 години от създаването на Исторически музей-Разлог.

В лекционната зала на музея в Разлог могат да се видят оригинални мъжки, женски и детски носии от ХIХ и ХХ век, характерни за Кюстендилския край. Посетителите на изложбата, която ще гостува на Исторически музей-Разлог до месец септември, имат невероятния шанс да се докоснат до многообразието от багри в облеклата, богатия духовен свят на българина от Кюстендилско, да почувстват любовта и таланта на българката, усета й да вплита красотата в орнаментика и декорация.

Забележителната изложба бе открита от директора на Исторически музей-гр. Разлог Христина Манова, а интересни факти от бита и облеклото, показани на изложението, разкри г-жа Веска Спасова-асистент-етнолог в РИМ-Кюстендил, която е автор и декоратор на изложбата.
Дворът на музея бе препълнен от десетки жители на гр. Разлог и ученици от училищата в града, а поздрав към всички отправи детска група „Мечо пух“ към Детска градина „д-р Елиза Астинова“.

След изложбата на Кюстендилския музей, гост на Исторически музей-Разлог ще бъде Исторически музей- гр. Попово, който ще експонира изложбата „И ние бяхме деца“, на която ще бъдат показани различни играчки от преди сто години.