Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ураганът ”Мария” опустоши Доминика (видео)

Ураганът Мария нанесе големи щети на Доминика, но пощади френска Мартиника. Бурята се движи със страшна сила към Пуерто Рико и британските Вирджински острови.

Пътят на стихията се е оказал по на юг от Антилските острови , отколкото се е очаквало.

Преди няколко часа ураганът е преминал между Мартиника и Доминика. На Мартиника има прекъсвания на електроподаването и около 25 000 домове са останали без ток. В две общини е прекъснато водоснабдяването. На места има паднали дървета и комуникационни кули.

Ураганът Мария е нанесъл тежки разрушения на остров Доминика, каза премиерът Рузвелт Скерит, цитиран от ДПА.

„До момента сме загубили всичко, което може да бъде купено с пари и заменено“, написа Скерит във Фейсбук. Той съобщи, че има сгради с откъснати покриви.

„Най-голямото ми опасение за сутринта е, че ще се събудим с новини за тежки наранявания и може би смъртни случаи заради вероятността от свлачища, предизвикани от проливните дъждове“, каза Скерит.

Ураганът Мария за кратко бе понижен до четвърта категория при преминаването си покрай френския архипелаг Гваделупа, но вече отново е от максималната пета категория.

Очаква се бурята да остане изключително опасна с придвижването си към Пуерто Рико и Вирджинските острови, заяви Националният център на САЩ за наблюдение на ураганите.
Британските Вирджински острови, които пострадаха тежко от урагана Ирма миналата седмица, са поставени под вечерен час с наближаването на урагана Мария, който би трябвало да мине близо до бреговете им тази нощ, предаде Франс прес.

„Въпреки че Мария не е толкова мощен, колкото Ирма, положението ни също е различно, защото островите ни са изключително уязвими“, заяви премиерът Орландо Смит.

Той призова жителите към бдителност и ги посъветва да намерят убежище, въпреки че още не са отстранени последиците от урагана Ирма.

Източник E79 News