Камера на Живо от Центъра на Разлог

Усложнена зимна обстановка в цялата страна, най-значителни са снеговалежите в Западна България

Усложнена зимна обстановка в цялата страна – поради обилен снеговалеж, силен вятър и навявания е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона от 5 до 10 км на АМ „Люлин”.

Най-много е снежната покривка в Кюстендил и Видин – до 20 см, предава БТВ. Ограничено е преминаването на камиони над 12 тона и през проходите „Пампорово”, „Рожен” и „Превала”, както и по път Девин – Михалково за снегопочистване.

Поради снеговалеж и навявания изцяло е затворен за движение пътя Свищов – с. Горна Студена. Затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона е пътят между селата Павел и Царевец.

От АПИ съобщиха, че над 1000 машини в цялата страна почистват републиканската пътна мрежа.

В Кърджали, където е обявен червен код за снеговалежи днес, ситуацията за момента е спокойна. Пътищата са проходими при зимни условия, но до асфалт могат да бъдат почистени едва когато снегът спре.

Към момента няма данни за бедстващи хора. Заради лошото време болните на хемодиализа в областта са извозени до болницата, ако пътната обстановка се усложни в следващите часове.
В Северозападна България обстановката също е усложнена. Въведени са ограничения по пътищата, има снегонавявания и силен вятър.

В София 182 снегорина обработват големите булеварди, а в малките улици ще се влезе след като спре да вали.

Където е необходимо във връзка с извършване на снегопочистване на пътните платна, ще се затварят участъци за движение. Приоритетно ще се работи по обработването на улици и булеварди, по които се движи градския транспорт.

Движението се извършва при зимни условия. Затруднено е пешеходното придвижване.

Витоша е затворена заради многото сняг и опасността от лавини.

Най-значителни са снеговалежите днес в Западна България. Почти навсякъде температурите са под -5 градуса. Предстои усложняване в цялата страна. В момента най-много сняг има в Западна България. Днес ще вали през целия ден. Най-значителни ще са валежите в района на Родопите, където снежната покривка ще надхвърли 30 см, каза по БНТ Анастасия Стойчева, дежурен синоптик на НИМХ към БАН.

Тази вечер ще започнат да намаляват и спират валежите. През утрешния ден все още ще продължат валежите главно в Северна България, вятърът ще отслабне без да стихва.

Температурите ще продължат да се понижават до 1-ви март, когато температурите ще бъдат най-ниски около -15 градуса и -10. Вторник, сряда и четвъртък максималните температурите ще са под нулата.

В отделни райони под -5. Има опасност от поледици.

Източник blagoevgrad.eu