Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ученик ръководел групата, изготвяща фалшиви дипломи

Лидерът на престъпната група, подготвяла фалшиви дипломи за средно и висше образование, която бе разбита от полицията в Шумен, се оказа 19-годишен ученик.

При акцията бяха арестувани общо осем жители на Шумен на възраст от 17 до 48 години. На обвиняемите лица е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, поясни Соня Александрова, районен прокурор в Шумен.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 – 1800 лева, а за висше – между 2000-2500 лева. Фалшивите документи са били с високо качество на изработката. Предполага се, че печалбата е около 100 000 лева.

Около 60 души са били „клиентите“ на престъпната схема. Те са от цялата страна. Изпращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж.Разследването започнало преди повече от два месеца. Фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър.

Източник: fakti.bg