Камера на Живо от Центъра на Разлог

Учениците от клуб ,,Млад турист“ в ПГ по транспорт – Разлог научиха за интересните находки, открити от археолозите, край „Писана църква“

Учениците от клуб ,,Млад турист“ на Професионалната гимназия по транспорт в  Разлог и музейните работници се включиха в почистването на археологически обект ,,Писана църква“ в местността Бетоловото.

Директорът на Историческия музей  Христина Манова разказа за интересните находки, открити от археолозите през годините. Като доброволци се присъединиха и учениците от клуб ,,Здраве от природата. Билки и подправки“ от училището.

„Писаната църква“ е разположена в подножието на Северен Пирин на 7 км югозападно от Разлог.
Храмът е раннохристиянски, той е от V-VІ век след Христа. В трите помещения са открити следи от голям пожар. В района има още непроучени градежи, които са на югоизток.

Началото на дейността на археолозите бе поставено през 2006 г. със средства, осигурени от община Разлог. Малко по-късно са разкрити два вписани един в друг храма – единият е раннохристиянска базилика от V-VІ век, а другият – вместен изцяло в нея средновековен храм от края на ХІІ и началото на ХІІІ в.