Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ученици от Бачево с незабравим урок за живота от… пещерата „Спропадналото“ (видео)

Ученици от IV, V, VI и VII клас на ОУ „Свети свети Кирил и Методий“ -село Бачево и техните ръководители- г-жа Кулинчева и г-жа Лазарова се потопиха в магията на пещерата „Спропадналото“, като част от дейностите по проект на програма Еразъм + „Определяне на условията за подобряване на околната среда“. Посещението на пещерата е свързано с усилията за опазване на популацията на прилепи в района.

Опитните спелеолози Камен Бонев, Алексей Жалов, Сашо Попов, Ваньо Гьорев и фотографът Добрин Минков  разкриха пред участниците един вълнуващ свят, забулен в тъмнина, тайнственост и легенди. Младежите получиха първият си урок по спелеология – правила за безопасно придвижване в пещерите и как да опазват флората и фауната там. Научиха един от най-важните уроци в живота -в пещерата не си сам -ти си част от цялото! Това важи с пълна сила и за живота като цяло! Разбраха колко са полезни прилепите, обитаващи пещерата и защо не трябва да ги унищожаваме.

Преди влизането си, учениците гледаха в училище филм за прилепите и с г-жа Лазарова също обсъдиха въпроса за суеверието и страха от прилепите и за ползите от тях. Лекцията на спелеолозите допълни техните знания и им помогна да се потопят в света на малките бозайници.
Участниците видяха сталактити и сталагмити с дължина само 1 см, за чието образуване са били необходими около 80 години! Това е само началото на формирането на пещерните образувания и ако ги пазим идните поколения ще се насладят на красотата им.

Но децата разбраха и друго – в пещерата има доста останали боклуци – стари тенекиени кутии, парчета тел, желязо, стъклени бутилки. Всяко от тях според силите си и възможностите си се постара да изнесе на повърхността тези отпадъци и да остави пещерата по-чиста.

За посещението на учениците вече има кратък осем минутен филм, както и публикация в електронни медии. Със съкращение ще ви предложим част от благодарственото писмо до г-н Камен Бонев, председателя на Българско пещерно дружество:

„Здравейте господин Бонев.
Първо искам да Ви благодаря за изключително емоционалното преживяване, което Вие, Алексей Жалов, Сашо Попов, Ваньо Гьорев и опитния фотограф Добрин Минков ни подарихте! Децата са изключително впечатлени и от разказа за прилепите, за образуването на пещерите, проникването в пещерата, почистването…Не мога да изброя всичко, което споделят.Знам само едно -всички без изключение искат да отидем в Ракитово! Както се казва успяхте да ни накарате да се влюбим в пещерите и съм сигурна, че някои от тях ще продължат….
…А дъщеря ми ще запомни един урок за цял живот – победи страха си от заклещването при влизането миналата година и знае, че трябва да опитваш и да се бориш! За мен – също! Победих страха си! Още веднъж благодаря. Горица Лазарова – учителка от основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“-Бачево.“

Повече за събитието можете да видите и прочете на:

https://bgcave.org/bg/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%822017/

http://environmentalimprovement.se/bulgarian-team-visits-a-bat-cave/-В

Посещението в пещерата беше реализирано и с любезното съдействие на Банско филм фест 2017.