Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ученици от РПГ „Никола Стойчев“ подобриха своите знания в сферата на IT туризма след практика в Берлин

През учебната 2017/18 година одобрение получи разработеният от д-р Елена Саянова проект „В крак с времето: Подобряване на професионалните компетенции чрез усвояване на нови европейски практики“, по дейност Мобилност на европейската програма Еразъм +. Това даде възможност на четиринадесет ученици от РПГ „Никола Стойчев“ да проведат учебна ученическа практика за две седмици – 16.04 – 27.04.2018 година в гр.Берлин, Германия.

Практиката им даде възможност да подобрят своите знания в сферата на IT в туризма като работят в чужда езикова и културна среда.

Учениците стажуваха в различни компании, имаха различни задължения и отговорности, сред които:
– Backstage Tourism – в тази фирма Радослав Попов, Тони Коцаков и Владимир Благоев разработиха и популяризираха блог за дейностите, които се предлагат. Освен това момчетата имаха възможност и за директен контакт с туристите както и част от предлаганите атракции;
– Simon Verlag fur Biblioteheswissen даде възможност на Ивана Михнева и Надежда Тинчева да научат повече за библиотечната дейност и организираните допълнителни мероприятия целящи да привлекат повече хора към четенето. Момичетата работиха с програми в съответната област и участваха в разработването на рекламни стратегии.
– SP Travel Agency беше фирмата, в която стаж проведоха Мария Галчева и Мария Стоянчева. Те правеха резервации за почивки и самолетни полети и други, научиха се да работят с различни програми в съответната област. Тяхната помощ се оказа много ценна, в случаите на обаждания във фирмата на българи желаещи да се възползват от предлаганите услуги.
– OstPost даде възможност на Елена Чокалова да се потопи в реалната работна среда, свързана с организирането на различни събития. Елена се включи в разработването на събитие представящо книга на български автор, преведена на немски език и събитието Baby Massage – за родители на бебета. Освен това тя имаше за задача да популяризира дейността на фирмата в социалните мрежи.
– T.O.T.S GmbH The Original Tourist Store – има магазини и офиси в центъра на Берлин до Брандербурската врата. Там на практика в различни магазини бяха разпределени Гергана Дамянова, Гергана Чепкънова и Теодора Делиева. Момичетата се запознаха със счетоводните програми, с които работят във фирмата и се научиха да работят с касов апарат, пост терминал. В директния контакт с клиентите показаха своите езикови и комуникативни умения.

– Hotel Friedenau – Das Literaturhotel – първоначалното работно място за Рада Гергинина и Мария Михова, в което момичетата научиха много за работата в хотела и програмите с които се работи в него. След тридневен стаж там, момичетата продължиха работа в офиса на фирмата – наш партньор в проекта – Berlink, където имаха за задача да направят Tourist Guide за центъра на Берлин и да го презентират.
Отличното представяне на нашите деца ни кара да се чувстваме горди с техните постижения и увереност, че вървим в правилната посока!
Предстои още една група от четиринадесет ученици от IX, X, и XI класове да проведат своята двуседмична практика в Берлин през Новата 2018 /19 учебна година.