Камера на Живо от Центъра на Разлог

Учени направиха сензационно откритие за спермата

За да съществува човечеството, хората трябва да се размножават, а за да се случи това, репродуктивните органи и на мъжете, и на жените трябва да са в добро здраве. За съжаление, в последните години обаче все повече двойки имат проблеми със зачеването. И въпреки метода ин витро много семейства продължават да копнеят за поколение.

Ново проучване обаче може да даде надежда, че нещата в бъдеще ще се подобрят. Американски изследователи са направили ново откритие по отношение на спермата. Според тях подвижността на сперматозоидите по време на еякулацията зависи от сезона.

Експертите смятат, че здравето на сперматозоидите може да бъде свързано с броя на часовете дневна светлина през пролетните и есенните месеци и факта, че мъжете спортуват повече, отколкото през студената зима.

Мъжете също така пият по-малко през тези сезони, за разлика от зимните коледно-новогодишни празници или когато отиват на почивка през лятото.Освен това поради меките пролетни и есенни температури сперматозоидите остават по-хладни, което им действа благоприятно, твърдят експертите.

Те са анализирали проби от сперма от 29 000 мъже в репродуктивна възраст (на 17 и повече години).

През пролетта концентрацията на подвижни сперматозоиди е средно 117 милиона на милилитър, а през лятото само 112 милиона на милилитър.

Изследователите предполагат, че това се дължи на сезонните колебания в температурата на въздуха.

Професор Андролог Алън Паси от Университета в Шефилд отбелязва, че анализът на сезонните промени в качеството на сперматозоидите е един от най-мащабните. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере как тези показатели увеличават шансовете за зачеване.

Източник: fakti.bg