Камера на Живо от Центъра на Разлог

Фейсбук се подготвя за засичане на фалшивите новини

facebooksurfСоциалната мрежа „Фейсбук“ подготвя план за действие срещу разпространението на фалшиви новини в страниците на потребителите. Това обяви главният изпълнителен директор на медията, Марк Зукърбърг. Причината е публикуването на невярна информация по време на американските президентски избори по-рано този месец.

По-сигурна система за засичане на фалшива информация, улеснена функция за подаване на оплаквания и назначаване на организации, които да извършват проверка на фактите. Това обещава Марк Зукърбърг в обръщение към потребителите, публикувано във „Фейсбук“.

Новият план за действие е изготвен след като компанията се изправи пред засилена критика поради публикацията на неверни факти по време на президентските избори в САЩ.

Оплакванията обвиняват социалната мрежа в подпомагане на кампанията на Доналд Тръмп, поради свободното разпространение на фалшиви новини.

Един от най-известните примери, които породиха конфликта е фалшив туит от Папа Франциск в подкрепа на кандидат президента. Зукърбърг уверява потребителите, че „Фейсбук“ усилено работи по въпроса от дълго време насам.

Компанията е сериозна в позицията си срещу разпространението на невярна информация. Той, обаче, предупреди, че проблемът е изключително сложен, „не само технологично, но и философски.“ Платформата не иска да обезкуражи клиентите си да споделят мнение или да се превърне в „арбитър на истината.“

Източник Информационна агенция „КРОСС“