Камера на Живо от Центъра на Разлог

Фирмите няма да плащат данък „уикенд“ за мобилните телефони и лаптопи

Данък „уикенд“ няма да се плаща за мобилни телефони и лаптопи. Данъчните власти ще следят дали броят на устройствата в дадена фирма съответства на броя на служителите и дейността й. Това стана ясно по време на семинар, посветен на промените в данъчно-осигурителното законодателство от догодина.

От приходната агенция планират радикална промяна в подхода към некоректните данъкоплатци. Ако те доброволно коригират неправилните данни, няма да търпят санкции, предаде БНР. Националната агенция за приходите проверява 5 000 фирми, които не са декларирали т.нар. „данък уикенд“, съобщи говорителят на данъчните Росен Бъчваров. За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целия данъчен кредит.

Това, което иска НАП да направи, е не да направи ревизия, да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението – лично и служебно ползване и да начисли дължимия данък сама, каза Бъчваров.

Тъй като нормативната уредба вече изисква по-стриктно деклариране на данък „уикенд“, данъчните препоръчват още в началото да се избере съотношение – в часове, изминати километри за автомобил или определена площ за имот. Например декларира се, че една кола се използва пет дни в седмицата служебно и два – за лични цели.

Източник trafficnews.bg