Камера на Живо от Центъра на Разлог

Фриц Щробъл и Марк Жирардели дадоха старта на ски сезона в Банско

Със слънце, хиляди посетители и световни величия в ски спорта Банско откри зимен сезон 2016-2017 г. Олимпийският шампион Фриц Щробл и петкратният световен Марк Жирардели дагоха началото на сезонa, а компания при спускането им направи 84-годишният банскалия Асен Тренчев

Дядо Асен, който през февруари догодина ще навърши 85, се спусна и финишира уверено по стръмната писта „Томба“ на Бъндеришка поляна. Банскалията беше приятната изненада при откриването на скисезон 2016- 17 година днес. Бившият учител и директор на училлище се включи в отбора на Марк Жирардели, петкратен носител на Световната купа в играта състезание „Влез в отбора на шампиона“. Те излязоха победители в имповизирания слалом срещу отбора на другата ски легенда – Олимпийския шампион от Солт Лейк Сити 2002 Фриц Щробл.

В традиционното зрелищно спускане на тазгодишните ски звезди и децата от училище Юлен беше дадено символичното начало на новия сезон. Точно на обяд, Криско, Део и  момичетата от балет „Нова“ огласиха Бъндеришка поляна под връх Тодорка. Топлото зимно слънце допринесе за доброто настроение на дошлите хиляди почитатели на ски спорта.

В традиционното голямо търсене под снега, където бяха заровени 24 сандъка с подаръци, един от които бе и чисто ново автомобил Audi A3. Щастливец се оказа 40 годишният Ивайло Тонев от Враца, който спечели голямата награда.

Презненствата в Банско продължават и вечерта.

„Уникално Банско Ви посреща“ с това мото, в 17:00 часа, на централния площад, представители на марката „Уникално Банско“ ще поканят всички жители и гости на града да вкусят от банските мезета, специалитети и ще разливат руйно вино.

Песните и танците на Банско ще бъдат  показани от фолклорните състави на читалище „Никола Вапцаров“-гр. Банско, а самодейните състави от Банско ще изнесат фолклорен концерт.

Мероприятията от Тодорка се пренасят на пл. „Никола Вапцаров“ в 18:00 часа, където ще бъде и официалното откриване на ски сезон 2016/2017г.

Официален ВИП гост тази година е олимпийският шампион в спускането в Солт Лейк Сити 2002, Фриц Щробл. Официалните гости и световните звезди на ски спорта, легендите: Марк Жирардели – петкратен носител на Световната купа, Петър Попангелов – 26 пъти републикански шампион на България по ски, министъра на младежта и спорта, Красен Кралев и министъра на туризма, Николина Ангелкова, представителите на туристическия бранш, получили отличия за дейността си, Мая Христоскова, директор на Юлен АД и кметът на зимен курорт номер 1 в България,  Георги Икономов от сцената ще обявят заедно началото на ски сезон 2016/2017 г.

Примата Глория ще изнесе концерт, в който ще се включи  танцов състав „Бански фукли“ с хореограф Райна Асева.

Източник E79 News