Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хелзинкският комитет осъди главния прокурор заради отказ от информация

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди главния прокурор за отказа му да предостави списък на наименованията на указанията и инструкциите, издадени от него.

Решението на Административния съд София – град (АССГ) е окончателно и не подлежи на обжалване. С него съдът е отменил мълчалив отказ на главния прокурор да предостави на БХК списък с наименованията на издадените от него указания и инструкции до подчинените му прокурори в цялата страна. Това са общи за всички прокурори актове по методическото ръководство на прокурорите, уреждащи редица въпроси, свързани с работата им по различни производства. Някои от тях са публикувани публично в сайта на прокуратурата, но други – не, съобщават от правозащитната организация.

От там посочват още, че за съществуването на тези актове гражданите могат да научат от споменаването им в различни доклади, а понякога и прокурорски постановления, но не и какво е точното им съдържание.

„Така част от нормите, които уреждат работата на прокурорите, остават скрити, а законосъобразността на прилагането им – неясна. Сред тези актове са такива, уреждащи деловодната дейност, случайното разпределение на преписки и дела, надзора над изпълнението на наказанията, участието на прокурорите в административни дела и други“, допълват от БХК.С решението си съдът е осъдил прокуратурата да плати и разноските по делото в размер на 510 лв. В изпълнение на съдебното решение заместник главния прокурор Красимира Филипова е изпратила до БХК линк към сайта на прокуратурата, твърдейки, че на него са публикувани всички подобни актове на главния прокурор.

„В действителност обаче редица са откриваемите от различни източници актове, които не са публикувани на изпратената хипервръзка“, подчертават от неправителствената организация.

„Какъв е действителният брой на непубликуваните на интернет страницата на прокуратурата актуални актове на главния прокурор, издадени въз основа на неговите правомощия по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, доразвити в чл. 136, ал. 5 Закона за съдебната власт, не може да се каже“, коментира адвокат Диана Драгиева от Програмата за правна помощ на БХК.

„Факт е обаче, че тези актове с неизвестно за обществото съдържание, са задължителни за всеки прокурор – включително за този редови прокурор, за когото Конституционния съд не вижда конституционна пречка да започне разследване срещу главния прокурор. Стои въпросът кой и как следи за пълното съответствие на актовете на главния прокурор с Конституцията и законите на страната, след като той тенденциозно крие дори изчерпателния списък на техните наименования“, заяви още тя.

От БХК твърдят, че задължението на прокуратурата все още не е изпълнено, въпреки съдебното решение и заради това ще продължат да настояват да получат информацията по законен ред.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни: