Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хидротехническа система отпреди 7000 години изумява археолозите

Наскоро открита система за водоснабдяване е на път да пренапише историята на строителството в Китай. След четири години изследвания беше разкрито, че водоснабдителната система на обществото Лиангджу, живяло през неолита и досега известно с ювелирните си фигури от нефрит, е създадена преди 7000 години.

Карта на Лиангджу и хидротехническата система в долното течение на Яндзъ

Екипът от археолози анализира как хората от Лиангджу са изграждали водоснабдителната си система в делтата на Яндзъ между 5300 и 4300 г. преди новата ера.

863716ee82f9549385583f040f3a4f2cИзследователите проследяват система от язовири, високи и ниски, както и резервоари изкопани в скалите, които представляват един от най-старите и най-големи световни проекти за хидротехническо строителство. Според проф. Юджи Жуанг от University College в Лондон, язовирите са били построени изненадващо бързо, като се има предвид скалистия терен.

Главният поминък на обществото Лиангджу е бил земеделие и те са имали отлични условия да го практикуват в делтата на Яндзъ. За да изградят системата от язовири, хиляди работници е трябвало да изкопаят около 4 милиона кубически метра земя. Като допълнителна инфраструктура на системата са били построени и мрежа от изкуствени канали, канавки и ровове с дължина повече от 30 км., които допълвали естествените канали на реката.

„Мащабът на промени в околната среда е безпрецедентен за своето време, като показва високи технологични познания на едно практически изолирано общество“, казва пред Нюзуик проф. Жуанг.
Системата от водни канали е помагала за производството на ориз, което е издържало цялото население на региона. Древният град Лиангджу се намира в среда на блатисти зони и всичките шест градски порти, открити досега, са входовете за водни пътища, свързващи водната мрежа от вътрешността с тази извън града.

Днес мястото е обявено за защитена зона от Юнеско, заради неговото религиозно, политическо и икономическо значение, заедно с културните ценности и фигурите от нефрит, с които са били погребвани знатните членове на обществото Лиангджу.

Източник megavselena.bg