Камера на Живо от Центъра на Разлог

Холандия е най-сънливата нация в света

sanХоландия е най-сънливата нация в целия свят. Американските математици са анализирали качеството на съня на хиляди хора от цял свят. Оказва се, че жените обичат да спят повече от мъжете.

Данните на математиците от Мичиганския университет Оливия Валх и Даниел Форджър са събрани с помощта на приложение за смартфони, което отчита данни за качеството на съня. Учените са разработили приложението Entrain преди две години с цел да помогнат на пътуващите на далечни разстояния да се справят с часовата разлика. Това им помогнало да съберат информация за режима на сън и будуване на хиляди хора по света.
Данните по безспорен начин показали, че най-поспаливата нация в световен мащаб е Холандия. Оказва се, че времето, в което човек си ляга да спи, до голяма степен се определя от социални причини. Това може да навика да прекарваме вечерта с приятели или необходимостта да работим до късно. От друга страна, събуждането зависи от индивидуалните ни биоритми.

Именно поради тези причини някои хора с заблуждават, че дори да не се наспиват през седмицата, могат спокойно да наваксат със съня през почивните дни. Това изобщо не е така.

Няколко дни под шест часа спане на денонощие обаче водят човек на състояние на леко опиянение и неадекватност. Недоспалите хора са убедени, че могат да се справят с рутинните си задачи, но това не е така. Тяхната продуктивност намалява в пъти, без сами да забелязват този факт.

Учените са отчели, че нежната половинка от населението има около 30 минути повече нужда от сън. Мъжете на средна възраст пък спят по-малко – под нормата от 7-8 часа на денонощие.

Жителите на Холандия се оказали най-поспаливите в света. Всеки от тях прекарва по средно 8 часа и 12 минути в леглото. Това е с цели 45 минути повече от жителите на Япония и Сингапур. Те отделят за сън едва 7 часа и 24 минути на денонощие, но пък не пречи на продуктивността им.

Източник:Ezine.bg