Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хомосексуална сбирка изправи на нокти Благоевград, организации изпратиха отворено писмо, Американския университет отговори

Организиране на хомосексуална сбирка изправи на нокти Благоевград. Мероприятието, организирано от ЛГБТ+ Благоевград, е предвидено за 20 февруари и ще се проведе в общежитието за студенти на Американския университет „Скаптопара 1“.

В тази връзка от ВМРО изпратиха отворено писмо-сигнал до кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, а Национална съпротива организира протест, пише E79news.

Прилагаме двете писма без редакторска намеса:

„ВМРО – Българско национално движение

С  И  Г  Н  А  Л

ДО 

КМЕТА НА ОБЩИНА

БЛАГОЕВГРАД

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  КМЕТЕ,

ВМРО винаги е била стожер на българщината и радетел на християнските ни ценности и  добродетели.

В публичното пространство излезе информация относно предстоящо събиране на лица с нетрадиционна и различна сексуална ориентация (лесбо- гей- би- транс сексуални лица). Сборището на тези хора се предвижда да бъде на 20.02.2018 г. в гр. Благоевград- ул. „Скаптопара“ №1 и е организирано от т.н. „ЛГБТ“.

ВМРО категорично се противопоставя на това мероприятие. За нас всяка групова, публична проява на тези лица на обществени места е крайно недопустима и провокативна срещу цялата общественост на Благоевград и региона. Тази проява е явно предизвикателство срещу християнските ценности, човешкия морал и етика на нормалните хора в Благоевград.

Днес, когато общественото внимание е насочено срещу приемането на Истанбулската конвенция и нейните „джендър“ послания, подобни гей прояви са в разрез с обществения и граждански мир в областния център на Пиринска Македония. Тази  анти обществена инициатива е  в разрез и с християнските ни традиции и човешки норми, която се превръща в предпоставка за нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите.

В следствие на това е възможно нормалните хора спонтанно да изразят своето възмущение от това сборище по всякакъв начин и това да доведе до непредвидими последици.

В тази връзка се обръщаме към Вас с призив да забраните това мероприятие като вредно и опасно, в името на сигурността и спокойствието на благоевградчани“.

Сигналът е подписан от Атанас Стоянов –  зам. председател на ВМРО- БНД и народен представител в 44-о Народно събрание и Станимир Радулов –  Председател на Общинският Комитет на ВМРО-БНД Благоевград

Ето и писмото от „Национална съпротива“:
„Скъпи нормални граждани, содомитското настъпление достигна и нашият град! На 20.02.2018 ЛГБТ активисти със съдействието на „Американския университет“ ще проведат в общежитието за студенти „Скаптопара 1“, свое хомосексуално мероприятие. Цялата страна се тресе заради опита да се прекара Истанбулската конвенция, но това не спира тези неморални лица да се довлекат в Благоевград и да пропагандират своята болест.

Ние като нормални българи, наследници на герои, не бива да допускаме това в нашият град! За това приканваме жителите на Благоевград да се присъединят към нас и заедно да спрем това гнусно сборище! Нека не позволяваме този престижен университет да бъде част от тази неморална инициатива!

Също така ще изпратим копие от тази протестна декларация до „Американски университет в България“ със седалище в Благоевград, както и до кметът на гр. Благоевград Атанас Камбитов.

Долуподписаните организации и общественици, заявяваме твърдо нашето несъгласие и обявяваме, че ще организираме протест по този повод!“

Писмото е подписано от „Национална съпротива“ – дивизия Благоевград;Фен клуб на ПФК Пирин; Обществен съвет – Благоевград; МО на ВМРО „Солунските атентатори“ – Благоевград; Мото клуб „Пирински Вълци” – Благоевград; НД „Хан Кубрат“; Войнски съюз „Васил Левски“ – Благоевград; Движение „NS Straight Edge“ Благоевград; Кирил Ваклинов – общественик;

В същото време Американския университет в България изпрати отворено писмо със своето становище във връзка с организираната хомосексуална сбирка в студентско общежитие „Скаптопара 1“, информира E79news.

Публикуваме позицията на АУБ без редакторска намеса:

„Във връзка със събитие, организирано от студенти от Американския университет в България, Ръководството на АУБ иска да подчертае, че нашата роля като образователна институция е да възпитаваме младите хора в демократични и социални ценности, присъщи на нашето съвремие и да изграждаме у тях дух на толерантност и подкрепа към различията.

Като дом на студенти от над 40 държави, различни като култури, етноси, религия и раса, Американският университет има отговорността да мотивира и гради всекидневно взаимно зачитане и уважение между всички свои студенти, независимо от техния произход, култура, полово самоопределение и всякакви други фактори, които внасят различност.

В Американския университет в България съществуват над 40 клуба по интереси – от спорт до бизнес, от предприемачество до политика, от танци до журналистика. Студентите в АУБ се обучават не само в час, но всички извънкласни мероприятия обогатяват образованието им и допринасят за тяхното развитие. В този случай, става въпрос за инициатива на студентски клуб и ние уважаваме желанието им да организират различни събития.

За нас, като образователна институция, е от ключово значение да мотивираме нашите възпитаници да бъдат социално ангажирани към значимите „горещи“ теми, които възникват в  общественото пространство.

Затова подкрепяме тяхната инициативност и желание да сложат пръст на пулса на времето и да обсъждат наболелите проблеми, а не да ги игнорират. 

Смятаме, че с всичко това даваме добър пример на младите хора в АУБ, който им позволява след излизане от университета, да се впишат лесно в съвременното глобално общество и да продължат своя живот и кариерно развитие по един толерантен и с уважение към личността начин. По този начин АУБ гради бъдещи социално ангажирани и с демократични възгледи граждани.“

Източник E79 News