Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хората започнаха сами да си ремонтират пътищата, вече не им вярват на онези

Тази сутрин в община Оряхово, жители от селата Горни и Долни Вадин кърпят със собствени средства и труд разбит републикански път, неремонтиран от 40 години.

Снимката е илюстративна

Събрани са близо 4000 лв. за около 100 кв. м път, като инициативата започва на шега във „Фейсбук“. „Сговорна дружина планина повдига“ е мотото на бригадата мъже и жени, сред работници са и кметовете на селата.

Пари за ремонт са осигурени и ремонт ще започне в началото на юли, съобщавата от пътната агенция, но хората се съмняват, чакат 12 години държавата да изпълни ангажимента си. АПИ ще ремонтира отсечката Лесковец – Крушовене за 300 000 лева.

„Ние не им вярваме, като видим машините да къртят асфалта, чак товага ще повярваме. Нали така“, обяснява един от инициаторите Сашо Георгиев. „Колегата от Горни Вадин е тук, колегата от Крушовене, помагаме си, да направим и ние нещо и да покажем, че можем“, коментира пред БНТ Иван Спасов, кмет на с. Долни Вадин.
„Пътят е непроходим, обрасъл е в храсти и дървета, сега ще ги чистим. За автобусчето, което идва да кара децата от Горни и Долни Вадин в нашето училище, тези дупки създават предпоставки за ПТП“, обяснява Ваньо Транков, кмет на с. Крушовене.

8000 от 20 000 км републикански пътища са в лошо и много лошо състояние. Същото важи и за над 12 000 от 20 000 км общинска пътна мрежа. Тази нерадостна българска картина обрисува регионалният министър Николай Нанков в края на март.

Източник Trafficnews.bg