Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хотелиер от Банско плаща 15 000 лв. глоба за две песни по телевизора

Хотелиер от Банско ще трябва да плати 15 000 лв. глоба за това, че на 28 януари т.г. във фоайето пред лоби бара на хотела си пуснал телевизора и оттам прозвучали 2 песни.

banskodvor

По този начин дружеството с управител Н. Шаркова, стопанисващо хотела в Банско, организирало „публично изпълнение чрез запис на тези песни, което е в нарушение на разпоредбите на Закона за авторското право“, са писали в наказателното постановление проверяващи от Министерството на културата, които се случили в хотела в този час и чули парчетата.
Според законовата уредба в страната българският хотелиер не може да слуша песни по телевизия, радио, от CD плейър, мобилен телефон, касетофон, на живо или от друг източник в обекта си, освен ако не е подписал договор с организацията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“, която от 2011 г. представлява композитори, автори на литературни произведения и музикални издатели.

Договорът обикновено струва на хотелиера по няколко хиляди лева годишно – фирмата събира до 5.50 лв. на легло, в зависимост от категорията на хотела, по отделни разценки вървят заведенията в хотела, дискотеките, фоайетата и т.н. пише Струма. За да се пусне телевизор в хотел, дори той да е вързан с кабелен оператор, законът приема, че съответната песен става достояние на широк кръг лица и влиза в категорията „публично изпълнение”, за което се изисква отделно разрешение от авторите и се дължат съответните възнаграждения.

Хотелската стая също е публично място, когато в нея има тв приемник, то се осъществява „публично изпълнение” на музикално съдържание, част от телевизионните програми, независимо дали те са музикални, новинарски, спортни, филмови и т.н., всяка шапка на предаване, новини, всеки филм съдържа цели или части от музикални произведения, които са обект на авторско-правна защита и за това се дължат възнаграждения, мотивира се „Музикаутор“ в многото дела, които от 5 г. води по различните съдилища в страната, главно срещу представители на дребния и среден бизнес, които едва връзват двата края и по никакъв начин не могат да отделят пари и за авторски права на певците от тв приемниците си.

През февруари т.г. Разложкият районен съд отмени постановлението срещу съгрешилия с 2 песни хотелиер в Банско, ведомството на министър Вежди Рашидов обаче обжалва решението в Административен съд – Благоевград и в последния работен ден преди великденските празници съдия Серафимка Мадолева постанови, че хотелиерът трябва да плати 15-те хиляди лв., защото глобата му е наложена правомерно.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.