Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хотелите в Банско отлагат отварянето заради рекорден спад в резервациите

Това стопиране на държавата за няколко месеца означава години възстановяване, коментираха още хотелиери.

Те са на мнение, че последиците върху икономиката ще бъдат много по-големи, и определиха действията на управляващите като неадекватни, пише E79 News.

Въпреки тежката ситуация някои местни хотелиери дори се шегуват, че в Банско имат и друга алтернатива, и могат да се пренасочат към земеделие.

„Ние си имаме ленище (местности с обработваема земя – ниви) и гладни няма да останем. Може да се превърнем във фермери, но ще продължим“, шегуват се местните.

Някои от хотелите дори са прибягнали до обявяване на атрактивни отстъпки, за да привлекат гости. Петзвезден хотел, който ще отвори в края на месеца, е обявил 10% отстъпка и бонус масаж при реализиране на 2 нощувки в първите дни след отварянето, за три нощувки отстъпката е 12% и по-голяма за повече нощувки.Обявено е и безплатно настаняване на деца до 16 години. Други хотели са обявили пък т.нар. специални пакети с една нощувка бонус, но те се прилагат при реализирани над 5 или 6 нощувки.

В същото време освободените от хотелиерството и изпратени на трудовата борса също са на изчакване.

Някои вече са предупредени да имат готовност да започнат работа от 15 юни. Хората обаче споделят, че и тази дата за тях не е сигурна предвид обявения старт за края на май – началото на юни, който е отложен.

За много от регистрираните на борсата към края на месеца свършва и четиримесечният период, в който имат право на обезщетение, и ако не започнат работа, това ще означава търсене на друга алтернатива.

Източник: E79 News