Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хотел ”Танне”, в Банско, е отнет от германския му собственик

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е конфискувала 4-звездния хотел „Танне“ в Банско от германския му собственик Манфред Дийл. Това съобщи шефът на комисията Пламен Георгиев пред „24 часа“.

Той уточни, че това е последният конфискуван имот за тази година, която започва добре – само за първите 3 месеца вече е отнето имущество за 7 975 000 лв.

През 2016 г. пък комисията постави рекорд – взе незаконни имоти за повече от 18 млн. лв.

Георгиев изтъкна, че цялото имущество, конфискувано от германския собственик на известния хотел в Банско, е за 6 829 000 лв.

„През 2009 г. Дийл е осъден за пране на пари на 3 г. лишаване от свобода, дори е лежал в наш затвор. Глобен е и с 10 000 лв. В Германия е бил осъден на 7 г. и половина затвор за злоупотреба по 186 случая, при които една група с негово участие е отклонила 280 млн. евро от инкасо превозвач. Това е довело до фалита на превозвача. По думите на Дийл голяма част от парите били изхарчени по казина и дарения. Пред германските власти потвърдил, че е направил инвестиция в размер на 5 млн. лв. в хотел „Танне“, разказа още шефът на КОНПИ.

Той уточни, че хотелът е построен през 2002 г., като на откриването му са пели „Бони М“, а германецът е бил обявен и за почетен гражданин на Банско заради инвестициите.

Хотелът има запори и от банки. Затова вероятно ще бъде изнесен на публичен търг, част от сумите ще бъдат за кредиторите, а останалата част ще постъпи в държавата, допълни Георгиев.

Още през 2009 г., когато комисията беше оглавявана от Стоян Кушлев, имаше претенция да бъдат отнети имоти за рекордната сума от 19 170 771 лева от германеца, осъждан и в родината си за злоупотреби.
Пламен Георгиев коментира и внесения преди повече от година в съда иск срещу Цветан Василев за конфискация на имущество за 2,2 млрд. лева.

„Искът е огромен и е без аналог в историята не само на комисията, а вероятно и в цяла Европа. 27 са ответниците, което затруднява работата по случая. Цветан Василев, съпругата му Антоанета Василева, дъщеря им Радосвета и много фирми, при които доказахме, че е имало или директно, или индиректно участие на г-н Василев. Сред тях са „Инвест мениджмънт“ ООД, „Стайт“ ООД, „Тръст Василеви“, „Бромак“ ЕООД, „Бромак“ АД, „Вивателеком-България“ ЕООД, БТК, „Дунарит“ и др.“, каза председателят на КОНПИ.

На въпрос дали всички имоти на бившия мажоритарен собоственик на КТБ в България са запорирани, той отговори:

„Без тези, които са придобити извън 10-годишния период, защото по закон проверяваме само за 10 г. назад, както, естествено, и наследствените, защото за тях не може да има съмнения с какви средства са придобити“.

Георгиев каза и докъде е стигнало делото за конфискация на имуществото на бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров, който бе окончателно оправдан.

„Той искаше прекратяване на производството поради това, че е оправдан по наказателното дело, но съдът се произнесе, че няма основание за прекратяване. В момента има образувано тълкувателно дело във ВКС дали в аналогични случаи трябва да се продължи процедурата по гражданска конфискация. Виждането на комисията е, че няма значение какво се случва с наказателното производство“, обясни шефът на КОНПИ.

Той допълни, че ако тълкувателното решение не се покрие с виждането им, делото ще бъде прекратено, но подчерта, че са представили много аргументи пред съда.

Източник E79 News