Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хулиганите, които разтресоха Европа

euro2016hulВсички футболни фенове тръпнаха в очакване на европейското първенство с надеждата за красиви и зрелищни мачове, късащи нервите драми, съдийски тесли, които ни разплакват, както и появата на следващата генерация звезди.

До този момент нито едно от тези неща не е факт, което е нормално за ранната фаза, в която се намира турнирът. Друго нещо обаче прикова вниманието на цяла Европа – руските хулигани.

До този момент те оставаха под радара на Запада заради географската си отдалеченост и липсата на голяма сцена, на която да се проявят. До този момент…
Побойниците може да изглеждат на пръв поглед като хайка подивели престъпници, но зачерквайки предразсъдъците, наяве излиза коренно различна картина. Здравеняците, сеещи страх из френските градове, имат своята уникална история, вдъхновена от английските им колеги, които първи изпитаха гнева на братушките.

Именно на Албиона в средата на 19. в. се заражда феноменът на футболното хулиганство и масови побоища. В началото на миналия век това вече се е превърнало в национално забавление на Острова. Всичко „хубаво“ обаче си има край, както гласи клишето. В легендарния си сонет „Озимандиас“ английският поет Пърси Шели описва неизбежната съдба на всяка велика империя – пътя към гибелта.

По него поеха и английските хулигани, които достигнаха своя пик през 70-те и 80-те години на миналия век, когато всяваха страх в сърцата на всички мирни привърженици в Европа. Малко след това обаче Маргарет Тачър стовари желязната си ръка и сложи край на сладкото царуване на местните побойници. Тяхната щафета вече е поета от руските им наследници.

„Много от тях са боксьори или се занимават със смесени бойни изкуства. Руските хулигани водят здравословен начин на живот. Избягват алкохола, който бе основна част от тази субкултура. Англичаните са на другия полюс. Когато пиеш, ставаш бавен, а това те прави лош боец. Нашите момчета са подготвени много по-добре. Учениците надминаха учителите. Сега Русия и Полша са лидерите, а на Острова изостанаха много“, разкри пред Би Би Си журналистът Андрей Малосолов, който е съучредител на Руския съюз на феновете.

Журналистът на същата медия Сара Рейнсфорд, която живее в Москва, разкрива, че основната мотивация пред здравеняците във Франция е самото насилие.

„Те просто искат да покажат превъзходството си пред другите. Един от хулиганите ми сподели, че те се считат за атлети“, анализира тя. Пословичният със скандалите и буйния си нрав халф на „Рейнджърс“ Джоуи Бартън призна, че е изпаднал в ужас при вида на хайка братушки в малка уличка в Марсилия.

„Вървях с двама приятели, а един от тях беше довел малкия си син. По едно време се озовахме обградени от руските хулигани. Беше страшно. Те са като военно подразделение. Ако им сложите камуфлажни дрехи, ще заприличат на армия. Бяха в пълно бойно снаряжение и изглеждаха като професионалисти в сравнение с пияните им английски колеги. За щастие не проявиха никакъв интерес към нас и ни подминаха“, сподели пред „Мирър“ футболистът. Ситуацията бе допълнително утежнена от обстановката, която цари в Марсилия и лошата реакция на местните власти.

„На полицията в града хич не й е до футбол в последните години. Мястото се превърна в порта към Изтока, а престъпността сред мигрантите заема цялото внимание на органите на реда“, коментира анонимен информатор пред „Комсомолская правда“.

Източник standartnews.com