Камера на Живо от Центъра на Разлог

Хърватия се бори с последиците от силния трус

В Хърватия – в пострадалите от земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер градове Петриня, Сисак и Глина, продължават дейностите по отстраняването на причинените от труса щети.

Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, осигурява се и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

Очаква се два военни самолета “Спартан” да тръгнат за Хърватия, за да транспортират предоставената от България хуманитарна помощ.

Още по темата:

Страната ни обеща доставки на минерална вода заради проблемите с водоснабдяването.
България има готовност и за изпращането на палатки, одеяла, както и за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението.Хърватският министър на отбраната Марио Баножич съобщи, че 150 войници помагат в пострадалите от земетресението градове Петриня, Сисак и Глина, а други 350 са в готовност да ги подкрепят, предаде агенция Хина.

Баножич каза, че местните казарми ще бъдат изцяло предоставени за настаняване на хора, изгубили домовете си при силното земетресение.

Министърът похвали армията и службата за гражданска защита и цялата система за сигурност за бързата им организация в помощ на пострадалите.

Той каза, че има място за около 500 души в казармата в Петриня, а вчера там са били настанени 315 души, главно хора от домове за възрастни. Още 15-20 възрастни са пристигнали в казармата.

Президентът Зоран Миланович, който е главнокомандващ на армията, посети вчера пострадалите от земетресението райони и се срещна с войниците, изпратени на терен.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни: