Камера на Живо от Центъра на Разлог

Цирк! Всеки овчар да си води записки по време на паша

Ново изискване е на път да превърне овчарите в чиновници, но само по един белег-воденето на документация. Това е заложено в Наредба на Министерството на земеделието и е свързано с хуманно отношение към животните, изисква се повече свободно пространство за стадата на открито и всъщност е грижа за консуматорите на животински продукти, обясняват ветеринари пред БНТ.

„ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави – разширяване на пространството за отглеждане, повече пасищно отглеждане, животните трябва да живеят в комфортна среда, да не боледуват и да не им се прилагат антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за контрол на пашата. Според мен е малко крайно това“, смята един от тях д-р Мирослав Първанов.

Обяснимо негативна е реакцията на пастирите, които са навън по 10-12 часа независимо от капризите на времето. Те пасат стада от 20 до 400-500 животни и не виждат как новото изискване ще промени ситуацията.

„Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки – не иде! Глупава работа, трябва да стана даскал и да си нося тетрадка“, казва Георги Иванов от село Крапец, Врачанско ,който се грижи за 350 овце. Той пояснява ,че дори преброяване на стадото прави веднъж месечно.Освен това, не е ясно кой ще контролира дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите. Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните разполагат с малко ветеринари, които отговарят за хиляди стопанства.

Източник: trafficnews.bg

Стани част от новините с Razloginfo.eu и Razloginfo.com! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на support@razloginfo.com, razlogsp@abv.bg или като съобщение на Facebook.com/portalatnarazlog. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Порталът на Разлог не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в Razloginfo.com и Razloginfo.eu като свободен посетител или чрез регистрацията си в Razloginfo.com, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайтовете Razloginfo.com и Razloginfo.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Абонамент за новини
Изпрати новина!Стани репортер!


За реклама:support@razloginfo.com
Позиции в сайта
error: Content is protected !!

E-mail :
support@razloginfo.com
razlogsp@abv.bg

Телефони:
0885 250 440
0884 107 153