Камера на Живо от Центъра на Разлог

Цистерни от влак се взривиха край Хитрино. Кметът: Тук е абсолютен апокалипсис

Влак с цистерни е избухнал край гара Хитрино, на 20 км от Шумен. Има поне четирима загинали и десетки пострадали. Инцидентът е станал в 05:40 тази сутрин. По първоначална информация влакът е дерайлирал на влизане в гарата, в следствие на което е последвал взрив.

Екипите на пожарната евакуират хората от къщите, които се намират в близост до огнената стихия. Унищожена е гарата. Много сгради са опожарени. Прозорците на много къщи са потрошени, а някои имоти са и запалени.

Над 100 души от пожарната, включително екипи от Русе, Варна, Шумен и Търговище са на място и се борят с овладяването на огнената стихия.

„Евакуират всички застрашени хора. Тези, които отказват – принудително. Полицията е решителна”, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Той потвърди и информацията за загинали хора. По думите му това са поне четирима души, вероятно ще стават и повече.

„Нашите екипи са съсредоточени да вадят от отломките поне тези, които са живи.

Поне 12 души с различни наранявания са извадени. Всички медицински заведения в околността са вдигнати под тревога. Повече от 20 сгради са разрушени”, заяви Николов.

Ситуацията е изключително тежка. Пожарът е под контрол, но не е овладян.

Директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов посочи, че в спешното отделение са постъпили над 20 души и продължават да докарват нови хора.

„Повечето пациенти са със съчетани травми. Има пострадали в шоково състояние с обширни изгаряния и фрактури на крайници, на лицеви кости, с множество набити парчета от стъкла“, казва Атанасов, цитира DarikNews.bg. – Шумен.

„Картината е доста тежка. Има няколко души, които са в много тежко състояние“, посочи още той.

Кметът на селото Нуредин Басри каза, че излизането на влака от релсите най-вероятно се дължи на висока скорост.

Кметът каза, че в момента цялото село е излязло навън. Басри изрази надежда, че ако няма втори взрив, нещата бързо ще се овладеят.

Шофьорите да се движат с повишено внимание по обходен маршрут от разклон Тимарево -Длъжко – Струйно и да спазват указанията на „Пътна полиция“

Кметът на село Хитрино Нуредин Басри, където стана експлозията с влакова композиция, разказа първите си впечатления от страховития инцидент пред Нова телевизия.

От полицията не пускат никого на мястото на трагедията. Казват различни неща – и за изтичане на газ, и за нафта, но трагедията е много голямо. Изгоряла е срадата на полицията. Дано загиналите да са само четирима, но има и паднали къщи, сега изведоха една жена, има и деца, които са в безопасност. Всичко се простира на 5-6 километра, горят много къщи. Абсолютен апокалипсис е тук. ЖП линията разполовява на две селото, това е частна композиция, която вози някакви опасни товари.

Говорих със служителите, които са били на смяна. Казват, че причината е високата скорост, с която е влязъл влакът и е дерайлирал. Засега няма нужда от евакуация на селото, но всички жители са навън.

Експлозията е била много силна, имало е огнено кълбо.

Хора от Шумен, които са били на 20 километра от експлозията казват, че се събудили от силен тътен и дори помислили, че има земетресение. По улиците се срещаме с представители на различни институции, но все още не може да се съберем на едно място. Може би са прави служителите на полицията да стоим настрани, за да няма вторичен взрив”, разказа кметът.

Главният комисар на МВР Георги Костов внесе яснота за товара на цистерните.

„Композицията е превозвала газ пропан бутан и пропилен. Има и загинали, и ранени. За момента щетите от взрива не са отстранени, тече евакуация, защото все още има горящи сгради. Имаме над 130 служители, които са на място в Хитрино и работят. Рано е да говорим за причини. Ако трябва да степенуваме нашите действия, най-важно е да се окаже помощ на пострадалите. После да отстраним щетите от пожара и чак след това да установим причините за инцидента. Вече пътуват екипи от следователи на мястото на инцидента”, добави комисар Костов.

Източник E79 News