Камера на Живо от Центъра на Разлог

Чакат ни тропически жеги през лятото, твърдят от AccuWeather

termometarЕдна от най-известните световни метеорологически агенции AccuWeather оповести прогнозата си, според която страната ни, заедно с Македония, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Босна, Черна гора, Албания, Гърция и Турция ще бъде обхваната от най-големите горещини през последните години.

Заедно с това от AccuWeather предвиждат и голяма суша. Подобна прогноза има и за Италия. Синоптиците предупредиха и за опасност от пожари.

За разлика от Балканите, където почти няма да има дъждове, във Великобритания и Ирландия се очакват много валежи. Същата прогноза се дава и за Германия, Франция и Полша, където ще има и гръмотевици.
Изминалият април е бил най-горещият месец в историята, сочат данни на американската космическа агенция НАСА. Освен това той е бил шестият пореден месец, в който температурите са били с 1% над средните за периода 1951-1980 година.

След забележителното топло начало на 2016 г. тенденцията за горещините се запазва и отново поставя рекорди за последните 130 години, допълниха от НАСА.

Според метеоролози само в рамките на последната година глобалните температури са се увеличили с 25 на сто спрямо общото увеличение от края на XIX век.

Затоплянето оказва голямо влияние върху околната среда, като специалистите алармират, че около една четвърт от кораловите колонии са избледнели вследствие на жегите и увеличеното окисляване в океаните.

Експертите очакват температурните рекорди да продължат поне още 4-6 месеца.

Източник Информационна агенция „КРОСС“