Камера на Живо от Центъра на Разлог

ЧЕРВЕН КОД! Язовир и дъждове потопиха Бургаско, има жертви

Снимката е илюстративна

Проблеми с язовир Трояново са причината за водната стихия, която потопи днес Бургаска област, съобщава Флагман. Водоемът или е прелял или има отворена стена, която е предизвикала огромна приливна вълна. Това каза за Флагман кметът Димитър Николов. За потопа са допринесли и 60 л/кв. м дъжд, които се излели за много кратко време.

Един човек се е удавил в наводненото бургаско село Полски извор. Това е мъж, който не е успял да избяга от стихията, съобщава Канал 3.

По-късно беше намерено и тялото на 80-годишна жена е намерено в двора й в с. Равнец от нейни съседи.

В село Черни връх има жена в неизвестност. Тя е подала сигнал на телефон 112, но сега спасителните екипи не могат да я открият.
Бедствено положение е обявено тази нощ в Камено, както и частично бедствено положение в Бургас, съобщават от кризисния щаб на областния управител.

Вследствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са залели пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.

На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация. Множество са и сигналите за наводнени къщи, улици и дворове.

8 eкипа на пожарната са на терен, но поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите е изключително труден. В спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижна машина „Амфибия“.

В следствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са залели пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх. Пострадали са и части от кварталите на Бургас „Меден Рудник“, „Горно Езерово“ и „Долно Езерово“, информира Би Ти Ви. В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, защото цялото населено място е под вода.

Областният управител на Бургаско Вълчо Чолаков обаче не спомена нищо за проблем с язовира и отдаде проблемите на природата: „Има жертви вследствие на обилните дъждове в община Камено. Има няколко екипа на пожарната, които работят по места. Има много спасени хора. Директорът на полицията, началникът на пожарната, кметът на Камено и кметът на общината от сутринта са на терен“, обясни Чолаков.

Източник standartnews.com