Камера на Живо от Центъра на Разлог

Четвърт милион от българите са самотни и нещастни

Близо четвърт милион от българите се чувстват самотни. Те нямат с кого да споделят проблемите си, показват данните от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г. Хората, които няма с кого да споделят личните си проблеми, са средно около 6% от възрастните хора в ЕС. Те се чувстват самотни и, ако се наложи, няма от кого да потърсят помощ.

Когато процентът на самотните българи се приложи спрямо общия брой на населението у нас, излиза, че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота. А това е повече от притеснително.

Данните за страната ни определено не са оптимистични. Последното преброяване на населението в България показва, че има тенденция за увеличаване на домакинствата без деца. Според родната статистика най-висок у нас e процентът на едночленните домакинства – те са 30 на сто. Двучленните домакинства са 28 на сто, а домакинствата с едно, две или повече деца са както следва – 20, 13 и 7 на сто.

Домакинствата у нас са 2.8 милиона. 73 на сто от тях живеят в градовете, а останалите 27 – в селата. Интересното е, че именно в селата е най-големият регистриран дял на самотно живеещи хора.
Статистиката в Европа също не е по-оптимистична. 6 на сто от европейските граждани отговарят положително на въпроса дали се чувстват самотни. Най-добре изглежда ситуацията в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където едва 2% от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо. Същият процент в Кипър, Испания, Словакия, Чехия и Унгария, където хората също споделят, че няма с кого да обсъждат личните си проблеми.

12 на сто е най-високият процент на самотниците. Той е толкова висок във Италия, Франция и Холандия. Само в Испания, Холандия и Люксембург процентът надвишава границата от 12%, което говори за една застаряваща и нещастна нация.

Източник Ezine.bg