Камера на Живо от Центъра на Разлог

Читалището в Бачево посрещна Дядо Коледа, готово е и със сурвиските за 1-ви

Дядо Коледа посети и Народно читалище „Самообразование 1928“ в село Бачево.

Вдъхновени от всичко онова, което правят в читалището Bosch България ги изненада с дарение от боя, четки и всички необходими материали за освежаване на библиотеката и сцената ни.

Благо Манушкин, от с.Бачево, дари на читалищния музей дървена бъчва изработена от старите майстори бъчвари в селото.

„От сърце благодарим за страхотните подаръци. В навечерието на новата година си пожелаваме доброто да се множи. Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!“, пожелават от читалището

Днес направиха и сурвиските. Сурвиска е украсена дрянова клонка, с която по стар български обичай хората взаимно се „сурвакат“ на Нова година, като леко се удрят по гърбовете с пожелания за здраве, щастие, берекет и т.н.

Дреновата сурвиска се изработва, като клонките ѝ се свиват във формата на полукръг. Украсата се състои в усукани разноцветни конци, прежда или вълна, нанизани пуканки, сушени сливи, чушки и ябълки, малки кравайчета, панделки, варак и парички.

Според народната традиция, обичаят сурвакане се изпълнява от деца до 15-16 годишни, които биват възнаграждавани с пари, захарчета, кравайчета и други. Освен в семейството, те ходят да сурвискат и по други роднини и съседи.