Камера на Живо от Центъра на Разлог

Чудо! Спасиха две от малките щъркелчета, оцелели след мълния

Както съобщихме вчера, мълния улучи гнездото на двойка бели щъркели в айтоското село Съдиево.

Единият родител и едно от трите малки са убити на място, а останалите две оцеляха, като по чудо, в гнездото!

Днес, доброволци на Зелени Балкани, координирани от екипа на Спасителния център за диви животни, със съдействието на община Айтос се качват в гнездото и свалят двете малки.

Птиците веднага са откарани в клиника Вива Вет, където доктор Янев им оказва първа помощ.
Ето какво разказва доброволка и очевидец на случая Кристина Николова:

„Поста снощи го видях. Писах веднага на човека. Опитахме се да се свържем с него по всякакъв начин, но без успех. Днес рано сутринта успяхме да се свържем. Успя да ни даде точна информация за състоянието на птиците. Единия родител от 2 седмици не са го виждали. Хората казаха, че женската го е чакала и накрая сама е започнала да носи храна на малките. Има едно изхвърлено пиле от родителите преди две седмици. Горе имаше едно умряло, което махнахме от гнездото. Другото беше най – едрото птиче. Едно съвсем малко и едно яйце също имаше. Общо излюпени са били 4 птици и едно яйце, което е останало. Подготовката стана сравнително бързо и лесно. Голямо съдействие имаше от госпожа Катя Костадинова, която работи в общината и от кметът на селото господин Щерионов. Специално им благодарих няколко пъти за осигуряването на вишката и спирането на тока. Яница Булгурова осигури транспорта до там и после до клиниката“, завършва разказа си Криси.

И така, оцелелите мъници са в сигурни ръце. След няколко дни ще пристигнат в Спасителния център в Стара Загора, а до тогава се надяваме да се стабилизират достатъчно, за да понесат пътя до нас!

Източник Trafficnews.bg